Novák Katalin kegyelmi döntése után az egyik bicskei áldozat úgy érezte, hogy ezt a fájdalmas történetet egy vonallal áthúzta az azóta már lemondott köztársasági elnök. Pop Mert szerinte János bácsi nagyon szerette őket, amolyan apapótlék volt az intézetis gyerekeknek. Viszont Szabolcs öngyilkossága után úgy érezte, nem titkolhatják tovább, ki is valójában János bácsi.

Budapesten tett feljelentést

Az áldozat 2016-ban Budapesten maga tett feljelentést a bicskei gyermekotthonban történtek miatt. „Miután Szabi öngyilkos lett, azt éreztem, muszáj tenni valamit. Le kell állítani a Jánost, ez így nem mehet tovább” – mondta a Népszavának Pop Mert a bicskei nyomozásról. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Mindenkivel jóban volt

A fiú azért fordult a budapesti rendőrökhöz, mert ugyan a bicskei rendőrségen már 2011-ben volt vizsgálat, de az eredménytelenül zárult.  „Az hamar kiderült, hogy nem lesz itt komoly vizsgálat. A rendőrség részéről sem volt valós szándék, a János ott is nagyon jóban volt a fejesekkel”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nyomozócsoport alakult

Az egykori áldozat azt mondta, az ügyet akkor azzal zárták, hogy a gyerekek véletlenszerű érintésekről számoltak be. Más volt a helyzet azonban 2016-ban, amikor az ügyet kirobbantó RTL-riport sokat gördített az ügyön. Úgy emlékszik, a riportot követően a Belügyminisztérium, konkrétan Pintér Sándor kérésére alakult nyomozócsoport.

Mindenki tudta János bácsiról…

„Azok a rendőrök nagyon faszák voltak, emberségesen, érzékenyen álltak hozzánk, és nagyon akarták, hogy sikerüljön. Hittek nekünk, és ez nagyon sokat számított, pláne 2011 után”. Pop Mert az interjúban hátborzongató dolgokat is mesélt a bicskei gyermekotthon belső viszonyairól és a korábbi igazgatóról, akiről „rengetegszer lehetett hallani például a gyerekek szájából, hogy a pedo vagy pedofil János”.

Kedves volt a gyerekekkel

Egy takarítónő meg is mondta, ő inkább elmegy innen, mert állandóan azt hallja, hogy a János pedofil, és ezt már nem bírja. Pop Mert első találkozását V. Jánossal kellemes élményként élte meg. „Nagyon kedves volt velünk, igyekezett, hogy otthonosan érezzük magunkat, csokival, kis sütivel kínált minket. Ez szeptemberben volt, másnap kezdődött is a suli, már az otthon falain belül”.

Adott egy puszit

Azt mondta, az első években sokszor összefutott ebben a hatalmas intézményben az igazgatóval. „Megöleltem, adott egy puszit és mentem a dolgomra. Az irodájában mindig volt egy kis nasi, kérni sem kellett, kínált magától minket”. Akkoriban amolyan apapótlék volt neki az igazgató, akiről eszébe sem jutott, hogy veszélyessé válhat.

Loptak és ittak a nevelők

Pop Mert arról is beszélt, hogy miért csak két nevelő lépett fel János bácsi ellen. „Sokan a János kezében voltak, boldog-boldogtalant felvettek, nem számított, hogy ért-e a gyerekekhez. Tudok olyanról, aki rendszerint ellopta a gyerekek ennivalóját, vagy épp a táboroztatási pénzekkel machinált, más pedig tök részegen járt dolgozni. János pedig éreztette ezekkel az emberekkel, hogy tud a kis stiklikről, a problémákról, mindenről. Ez bőven elég volt, hogy visszatartsa ezeket az embereket a cselekvéstől. De úgy gondolom, sokan nem is hitték el, és olyan is volt, aki egyszerűen nem akart belefolyni”.

K. Endre szerepe

Az elnöki kegyelemben részesített korábbi igazgatóhelyettesre K. Endrére a fiatal úgy emlékezett: a gyerekek kedvelték. „Vitt minket egy csomó meccsre, sportrendezvényre. Nem csak belföldre, külföldre is szervezett sporteseményeket. Nagyon szerettem ezeket, beültünk a kisbuszba, beszélgettünk, ökörködtünk, Endre bácsi is értette a poént, sosem sértődött meg. Aztán fociztunk egy jót, mert amúgy baromi jók is voltunk, mindenkit elvertünk, komolyan mondom”.

Vallomások visszavonása

„Hogy mi volt az ő szerepe ebben az ügyben, nekünk is csak a 2011-es rendőrségi eset után esett le. Azt, hogy a vallomások visszavonása pontosan hogyan történt, én is csak később tudtam meg. Nálam nem próbálkozott” – emlékezett a bicskei gyermekmolesztálási ügy áldozata.

Kegyelmi ügy

Az azóta lemondott köztársasági elnök, Novák Katalin kegyelmi döntéséről Pop Mert úgy nyilatkozott: „Köpni-nyelni nem tudtam, azt éreztem, megyünk vissza az elejére. Rengeteg fájdalom van ebben a történetben. Erre jön valaki és egy vonallal áthúzza az egészet. Mindezek után egy rohadt bocsánatkérést sem kaptunk”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: bicskei gyermekotthon