Indul a hullócsillagok éjszakája! Április 22-én, húsvét hétfő este már nagyon sok szép hullócsillagot lehet majd látni az éjszakai égbolton.

Igazán különleges élményben lehet része az agglomerációban élőknek mostantól, különösen április 22-én, amikor is a Lyridák meteorraj eléri a maximumát. Ha a Hold erőteljes fénye nem zavar majd a kilátásban, az egész égboltot érdemes figyelni, hiszen a Lyra csillagképről elnevezett meteorraj hullócsillagai bárhol felbukkanhatnak – írja a femcafe.hu.

Hosszú fénycsóva

Noha ez az égi jelenség kevésbé látványos, mint a szokásos nyári Perseidák, óránként akár húsz hullócsillagot is észlelhető. A raj meteorjai átlagosan másodpercenként 49 kilométeres sebességgel csapódnak be a Föld légkörébe, elégés közben hosszú fénycsóvát húzva maguk után.

Rekord csillaghullás

A Lyridákról már időszámításunk előtt 687-ben készültek feljegyzések, ám változó aktivitása miatt hivatalosan csak 1835-ben fedezte fel egy francia csillagász. A meteorzápor “szülője”, a Thatcher-üstökös törmelékfelhőjével nagyjából hatvan évente találkozik a Föld. Legutóbb 1982-ben történt ilyen kitörés, akkor óránként majdnem száz hullócsillag szelte át az égboltot.

Kiemelt kép: illusztráció