Nagyon nem tetszik a környéken élőknek a Testnevelési Egyetem építkezése. Szerintük túl zajos a munka, sok fát vágnak ki, ráadásul repedni kezdtek a környező épületek. Petíciót írtak a térség országgyűlési képviselőjének, aki pont a kancelláriaminiszter, Gulyás Gergely, de a beadványt Pokorni Zoltán a kerület fideszes polgármestere is megkapta.

Öt éve égett le az egyetem sportcsarnoka

A Testnevelési Egyetem sportcsarnoka 2015 októberben égett le. Egy hónappal később már elkezdték tervezni, hogyan építik be a Csörsz és Avar utcák közötti területet. A szabadtéri pályák helyére zárt csarnokot is akarnak.

A kormány 36 milliárdot adott az egyetemnek az építkezésre. Az eddig tartott lakossági fórumok nem sikerültek túl jól. Az egyetem rektora, Mocsai Lajos a lakók szerint fénymásolt látványterveket mutogatott nekik, részletes koncepciót nem láttak, ezért hevesen tiltakoztak már évekkel ezelőtt.

A környező házak falai repedeznek

A civilek álláspontja szerint a beruházás Buda egyik legszennyezettebb részének környezeti terhelését most az építkezés alatt és a jövőbeni üzemeltetéssel járó forgalomnövekedéssel tovább súlyosbítaná. Állítólag több környező társasház falain már repedések keletkeztek – írja az Index.

Garanciákat kérnek a környéken élők

A helyi lakók és ingatlantulajdonosok által benyújtott petícióban az áll, hogy folyamatosan tájékoztassák őket a munkavégzés üteméről, függesszék fel a Csörsz utcai jegenyesor kivágását, építsenek por-és zajvédő kerítést, mérjék fel a környező ingatlanok állapotát. A lakók azt is kérik, adjanak garanciát arra, hogy a későbbiekben nem kap a komplexum olyan funkciót, amely zavarná a lakhatást, és azt is kérik, hogy a környező utcák parkolási rendjénél vegyék figyelembe az ott élők érdekeit.

Az egyetem embere nem érti a lakókat

Az Index megkeresésére az egyik egyetemi tisztségviselő azt mondta, hogy valóban kaptak a lakók nevében egy nem hivatalos e-mailt a fenti tartalommal, ugyanakkor a felvetésekre úgy reagált, hogy „azokat nem igazán értjük, hiszen az elmúlt jó néhány évben az egyeztetés a lakókkal megtörtént, az önkormányzati építési engedélyek és a kivitelező céggel kötött szerződések pedig már megvannak. A közeljövőben mégis várható egy lakóssági fórum a témában, ahol az egyetem vezetése biztosan jelen lesz” – mondta.

Sok új épület készül

A Csörsz utcai területen épül egy 400 méteres, nyolcsávos, szabadtéri atlétikapálya, amelyhez 360 fős lelátó is tartozik. Az élőfüves, NB1-es méretű futballpálya és a két kültéri teniszpálya mellett a campus része lesz még egy mozgatható, 1500 fős mozgatható lelátóval rendelkező multicsarnok, amely kézilabda, kosárlabda, röplabda és torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható lesz.

A csarnokhoz tartozó előtér alkalmas lesz nívós egyetemi rendezvények megtartására. A területen 200 férőhelyes teremgarázs, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is létesül majd.

Egy óriási színes támfal is készül

A projektben különleges tervezési elemként szerepelt a BAH-csomópont felőli speciális kerítés, mely a kolonád nevet kapta. A kolonád egy raszteres dinamikájú hullámzó íves határoló motívum, mely lendületével a BAH-csomópont forgalmára kíván reflektálni. A tervezési elem egyben egy helyenként 6 méter magas támfal is, melynek tereppel való csatlakozása folyamatosan változik.

Ilyen lesz a Csörsz utcai tömb:

  • 400 méteres, 8 sávos szabadtéri atlétika pálya beépített sportszerekkel, ugrópályával, 360 fős fedett lelátóval, sportvilágítással, emelkedő futósávval az edzések elősegítéséhez
  • 66×105 méteres műfüves futballpálya, 200 fős lelátó
  • 200 férőhelyes teremgarázs kialakítása motortárolóval, elektromos töltőkkel
  • 2 db kültéri teniszpálya
  • sportcsarnok, ami ki tudja szolgálni az alábbi sportágakat verseny és gyakorló (osztott küzdőtéri) funkcióra, csapatöltözőkkel (kézilabda, kosárlabda, röplabda, torna)
  • a sportcsarnokhoz tartozik egy előcsarnok, a két csarnok ki tudja szolgálni az egyetemi rendezvényeket, oktatási igényeket
  • VIP szeminárium, büfével
  • kondicionáló terem (718 m2), elválasztható edzőteremmel (214 m2)

Kiemelt kép: A Testnevelési Egyetem leendő campusának látványterve – Forrás: tscp.hu