A koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, a halálozási arány közöttük a legmagasabb. Egymás után érkeznek a hírek arról, melyik fővárosi idősotthonban találtak fertőzötteket, hány ott lakót vittek kórházba. Az Rózsa utcai otthonban attól rettegnek, ha elviszi őket a mentő, soha többet nem térnek vissza.

Ahogy azt nem sokkal ezelőtt megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon az országos tisztifőorvos friss, keddi tájékoztatása szerint a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés.

Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet.

Az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Közben megkezdődött az idősek második körös tesztelése a Pesti úti idősotthonban. Most csak olyanok vannak az intézményben, akiknek az első tesztjük negatív lett, ezt kell megerősíteni. Az otthonban 223 ember lett beteg – közülük 19 dolgozó –, 23 ember pedig meghalt.

Előző nap újabb koronavírusos beteget találtak a fővárosban a Rózsa utcai otthonban is. A Blikk információja szerint az intézet 94 lakójából 67-nél mutatott pozitív eredményt a tesztvizsgálat. Közülük jelenleg 23 igazolt vírusos beteget kezelnek a kórházban.

A Rózsa utcában egy idős néni, karján kosárral, hüledezve mesélte, hogy az utóbbi időszakban egyre gyakrabban látni mentőt az otthon bejárata előtt. Ez pedig érthető módon felbolygatja a lakók hétköznapjait.

„Nemcsak hétfőn, de vasárnap is védőruhába öltözött mentősök vittek valakit a kórházba” – mondta a lapnak a néni.

„Pont azt beszéltem a férjemmel, ha az idősotthonban valaki elkapja a fertőzést, a többi lakó is halálra van ítélve. Attól félünk, akit egy ilyen öregotthonból fertőzés miatt elvisz a mentő, az már aligha kerül élve vissza.” – mondta szomorúan a néni.

Az intézmény fenntartója a főváros a lapnak küldött közleményében azt írta, a Rózsa utcai intézményben is fokozott figyelemmel végzik a takarítást, a fertőtlenítést. A lakók és a dolgozók számára egyaránt kötelező a védőeszközök, a kézfertőtlenítők használata. Az idősotthonban a közelmúltban zajlott számos hatósági ellenőrzés az intézkedéseket egyetlen esetben sem kifogásolta, valamint hiányosságot sem tárt fel. A betegek állapota kielégítő, az intézményi munka szervezett és fegyelmezett módon zajlik.

Kiemelt kép: Korábbi felvételen mentők a Pesti úti idősotthon előtt – Fotó: MTI/Szigetváry Miklós