Szombat délben csörrent meg Kóbor János telefonja, akkor tudta meg a hírt, hogy Benkő László halála után három nappal, örökre elment az Omega basszusgitárosa, Mihály Tamás is. A legendás zenekar frontembere egyelőre nem tudja, merre tovább.

Hallgatja a félkész szerzeményt

„Valahogy most nem látom merre vezet tovább az utunk… Csak hallgatom azt a félkész szerzeményt, amit Tomi utoljára itt hagyott nálam. Az Oratóriumhoz írta, de még szeretett volna rajta dolgozni. Szólnak a fantasztikus futamai én pedig nem értem ezt az egészet” – modnta Kóbor János a Ripostnak.

„Majd egyszer befejezem”

„Arra gondolok, hogy talán majd egyszer befejezem, ha visszatér belém a lélek. Most nincs erőm a jövőre gondolni…” –mondta könnyeivel küszködve Kóbor János, aki az utóbbi napokban rengeteget gondolt azokra az Omega tagokra, akik már nincsenek köztünk.

A történelem most ismételte önmagát

„Amikor Benkő Laci múlt szerdán meghalt, eszembe jutottak az, amikor Somló Tomi távozott. Őt két héttel később követte Laux Józsi és egy pillanatra átsuhant az agyamon, hogy csak nehogy Mihály Tomival is baj legyen, hiszen tudtam, hogy mostanában már nagyon nem volt jó állapotba. Kicsit olyan, mintha a tragikus történelem most ismételte volna önmagát…” 

Közös koncert

 Az Omega frontembere sokáig bízott abban, hogy barátja és zenésztársa győztesen kerülhet ki a betegséggel folytatott harcából, és lesz még alkalmuk egy színpadon állni a koronavírus után.

Nem élhette meg az új lemezt

„Mihály Tomi évekkel ezelőtt elmondta, hogy beteg és hogy a kisebb koncertekre már nem szeretne velünk utazni. Ugyanakkor abban maradtunk, hogy ha nagy bulink lesz, azon ott áll majd mellettünk a színpadon és persze a hamarosan megjelenő lemezen is velünk dolgozott. Rettenetes érzés, hogy már nem élhette meg a megjelenést, ahogyan Benkő Laci sem”.

Nem volt köztük harag

„Most csak az vigasztal, hogy Tomi úgy ment el, hogy nem volt harag a szívében. Nem titok, hogy nem mindig értettünk egyet mindenben, de a sok évtizedes közös munka és a barátságunk nem engedte, hogy hosszasan békétlenség legyen közöttünk…” – mondta Kóbor János.

2014-ben zenélt utoljára az Omegával

Mihály Tamás utoljára 2014-ben zenélt együtt mindenkivel, majd 2016-ban végleg kivált az Omega együtteséből.

Nem akart Felcsúton zenélni

A konfliktus még 2015-ből datálódik, amikor Mihály Tamás bejelentette, hogy nem vesz részt korábbi társaival a felcsúti Pancho Arénában rendezett Omega-koncerten, mert nem ért vele egyet.

Kiemelt kép: Kóbor János