M. Richárd halálhírétől teljesen összeomlott a börtönben a soroksári futónő gyilkosa R. Szilveszter. A két férfi korábban egy cellában ült, M. Richárd volt az az ember, aki a börtönben igazán közel került R. Szilveszterhez.

Egy futónő életét oltotta ki

R. Szilvesztert első fokon életfogytig tartó büntetésre ítélte a bíróság, miután futás közben megölte a soroksári Kardosné Gyurik Krisztinát. M. Richárd sok egyéb mellett két ember haláláért felelős, akikkel a Dózsa György úton ütközött össze, amikor luxusautójával száguldozott.

Nem voltak barátai

Amikor a rendőrség elkapta R. Szilvesztert, ismerősei egytől egyig magányos remeteként írták le a férfit. Barátja a szabad világban sosem volt, gyakorlatilag az egész életét egyedül töltötte. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hajléktalanként élt

Miután a szülei alkoholizmusa miatt a család elvesztette a lakásukat, R. lebukásáig csövesként élt, feltört raktárakban, garázsokban, hétvégi házakban húzta meg magát.

Senki nem kereste a társaságát

„Nagyon csöndes srác, már gyerekként is mindig egyedül lógott. Nem szeretett beszélgetni, de igazság szerint a senki sem kereste a társaságát. Kellemetlen volt vele együtt lenni, ha néha meg is szólalt, kötözködött” – mondta korábban egy férfi, aki egy házban lakott az R. családdal.

Cellatársaival sem beszélgetett

Szilveszter a börtönben is magányos farkasnak számított, ki sem mozdult a cellájából, még a sétákra sem ment le az udvarra. Egyetlen szórakozása volt: krimiket olvasott. Akikkel összezárták, azokkal sem volt hajlandó beszélni.

A börtönőrök is aggódtak érte

„A börtönőrök hozzám fordultak, hogy csináljak vele valamit, mert ez így nem jó. Aztán egyszer csak minden megváltozott, amikor M. Richárd mellé került. Nem tudom, hogy Richárd mit tett, de Szilveszter teljesen megváltozott. Lelkesen mesélte nekem, hogy milyen jól megvannak és mennyit beszélgetnek” – mondta a Blikknek dr. Lichy József.

Sírva fakadt a zárkájában

R. Szilveszter ügyvédje szerint a férfi életében egyetlen barátja M. Richárd volt. „Rettentően megviselte a halála, sírva fakadt a zárkájában, csak reménykedem benne, hogy sikerül összeszednie magát. Az ügye másodfokon folytatódik, nemsokára tárgyalás lesz, addigra talán összekapja magát”.

Két hete halt meg

M. Richárd halálát május 6-án halt meg, halálhírét unokatestvére jelentette be. Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, húsvét előtt, rövid időn belül, másodszor kapott sztrókot M. Richárd. A 44 éves férfi állapotáról a Büntetés-végrehajtási Országos Parancsnokság értesítette ügyvédjét. Mocsai Gergely akkor azt mondta, M. Richárd nincs magánál, lélegeztetőgépen tartották.

50 kilót fogyott

A férfit még április 6-a körül szállították át a berettyóújfalui börtönkórházba romló egészségügyi állapota miatt. Az ügyvéd állítása szerint a börtönkörülmények miatt már 50 kilót fogyott védence. M. Richárdot azóta az egyik debreceni klinikán ápolták kritikus állapota miatt.

Dózsa György úti baleset

A 44 éves férfit azután ismerte meg az ország, hogy részbeni felelőse lett a két ember halálát okozó közlekedési balesetnek a Dózsa György úton, még 2017-ben. Azt követően további jogsértések fűződtek a személyéhez; a tragikus baleset után engedély nélküli autóvezetésen érték, majd kábítószerrel visszaélés és vesztegetés miatt szintén büntetőeljárás indult ellene.

3 év 6 hónapot kapott

Az említett Dózsa György úti baleset büntetőperében 2021 júniusában hirdettek jogerős ítéletet, amelyben M. Richárdot 3 év 6 hónap fogházzal sújtották, véglegesen eltiltva a járművezetéstől. A férfi 130 kilométeres sebességgel száguldott Budapest belvárosában a halálos ütközés bekövetkezésekor.

Vizsgálják a halálának körülményeit

Az ügyészség büntetőeljárt indított a férfi halálával kapcsolatban, miután ügyvédje szerint a rácsok mögött nem kapott megfelelő orvosi ellátást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: M. Richárd és R. Szilveszter – Forrás: BPK montázs