Riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit egy pakisztáni felségjelű repülőgép miatt, mert nem lépett rádiókapcsolatba a magyar polgári légiforgalmi irányítással – közölte a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön késő este az MTI-vel.

A repülőgép a Nagy-Britannia-Pakisztán útvonalon haladva lépett be Magyarország légterébe. A flightradar24.hu oldal adatai alapján nem messze Budapesttől repült el február 27-én az esti órákban.

Mivel a repülőgép már a cseh légtérben sem létesített rádiókapcsolatot az ottani hatóságokkal, ezért a cseh légierő gépei a magyar határig kísérték a pakisztáni Boeing 777-es repülőt.

A jelzés után a magyar Gripen-pár azonnal a levegőbe emelkedett, azonosította a repülési irányt folyamatosan tartó utasszállítót, amelyet kikísértek az ország légteréből. A vadászgépek ezt követően visszatértek kecskeméti bázisukra.

Legutóbb tavaly szeptemberben történt hasonló eset. Akkor szintén nem létesített rádiókapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással az a kajmán szigeteki felségjelű, Abu-Dhabi-London útvonalon közlekedő repülőgép, amely a délelőtti órákban lépett az ország légterébe.

A NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség légtérrendészeti készenléti szolgálatát. A szolgálat éppen gyakorló repülést végző Gripen-állománya rövid időn belül azonosította a repülőgépet, majd a kapcsolat felvétele után Szlovákia irányába kikísérte az országból.

Tavaly júniusban is felszálltak a Gripenek. Akkor két szlovák felségjelzésű kisrepülőgép nem jelentkezett be rádión, végül Budaörs térségében azonosították a kisrepülőgépeket, melyek ekkor már megkezdték az ereszkedést, majd a Budaörsi Repülőtéren landoltak. A Gripenek ezt követően visszatértek a pápai légibázisra.

MTI? Kiemelt kép: illusztráció