A nyár a ringlók szezonja Budán. A szilvafélék családjába tartotó gyümölcsfák ott vannak szinte minden utcában. A ringlók színesek, zamatosak, mégis kevesen esznek ilyen gyümölcsöt. Sokan csak akkor veszik észre ezt a fantasztikus növényt, amikor lepotyog a termés, erjedni kezd és tiszta maszat lesz tőle a járda.

Régi barátunk a ringló

A ringló régi barátja a budapestieknek. Már 100 évvel ezelőtti elődünk, a Budapest Környéke című újságban is írtak róla, akkor az volt a téma, hogy több helyen nem szedik le a termést, lepotyog az utcákra és szemetet, piszkot okoz. Az emberek nem nagyon változnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megosztó gyümölcs

Egy évvel ezelőtt, 2022 nyarán így fogalmazott valaki a járókelők.hu oldalon: „Ringlófa termése piszkítja össze a járdát a Váradi utca 17 mögött. Kérjük szépen a fa visszametszését, legalább annyira, hogy ne az egész járdát szórja tele a termésével, el lehessen járni.” Ebből is látszik, hogy a ringlófák megosztják a budaiakat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sok finom termés

Sokan imádják és most is szívesen ültetnek ilyen nem túl igényes, annál több finom termést adó fákat a ház elé, az utcára. Nem nagyon kell ápolni, megél magától, igaz a termésével ilyenkor nyáron, csinálni kell valamit: seperni vagy szedni kell. Ha egyik sem sikerül, úgy néz ki az utca, mint a kiemelt képünkön, amely a Kis-Sváb-hegy lábánál a Gaál József és a Határőr utca sarkán készült.

Piros ringló a Gellért-hegyen sárga a Rózsadombon

Az alábbi fotót viszont a Gellért-hegy északi oldalán lőttük. Itt több frissen telepített, zamatos piros termést hozó fát is láttunk. Aki a sárga gyümölcsöket kedveli, sok fát talál a Rózsadombon a József-hegyi kilátó környékén, a Kádár-villa felett.

Piros és kék ringlók a Gellért-hegyen

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kapd le és menj tovább!

De nézzük mire is jó a ringló. Lédús termése miatt kiváló szomjoltó, gyakran látjuk, hogy sokan megállnak egy-egy fa alatt, lekapnak pár bogyót és mennek tovább. Ezen kívül fantasztikus lekvár és pálinka is készíthető belőle.

Különleges pálinka

Az egykori Magyar Likőripari Vállalat egyik kiadványában, amely a Szilvafajták gyümölcsszeszipari vizsgálata és minősítése III. címet kapta, arról írnak, hogy a sárga színű miralbella-ringlókból különleges párlatok készíthetők. 

Kiváló minőségű ital

Később azt is írja ez a szeszipari kiadvány, hogy a ringlóból készült pálinka nem sorolható az első osztályú kategóriába, ugyanakkor a ringlók szezhozamukkal kitűnnek a szilvafélék közül, sőt egyes pálinkafőzdék szerint a szilvapálinkába kevert ringlópálinka kiváló minőségű italt eredményez.

Pirosodó, félig érett ringló

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Mézédes piros ringló a Gellért-hegyen

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Messzire kell menni ringlópálinkáért

A ringlófák évszázadok óta velünk élnek a fővárosban. Biztosak vagyunk abban, hogy az egykorvolt óbudai teraszos éttermekben ringlópálinkát is felszolgáltak a vendégeknek. Ha most szeretnénk megkóstolni a jófajta ringlópáleszt, messzire kell menni.

Drága alapanyag hever a járdán

A fővárosban ugyan rengeteg ringló terem, vagyis sok pálinkát lehetne főzni, mégis Agárdon találunk legközelebb ringlópálinkát. Nem is olcsó, 3,5 decit 7700 forintért kínálnak. Most már tudjuk milyen értéken taposhatunk a budai járdákon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lepotyogott ringlók a 12. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu