A nyár a ringlók szezonja Budán. A szilvafélék családjába tartotó gyümölcsfák ott vannak szinte minden utcában. A ringlók színesek, zamatosak, mégis kevesen esznek ilyen gyümölcsöt. Sokan csak akkor veszik észre ezt a fantasztikus növényt, amikor lepotyog a termés, erjedni kezd és tiszta maszat lesz tőle a járda.

Régi barátunk a ringló

A ringló régi barátja a budapestieknek. Már 100 évvel ezelőtti elődünk, a Budapest Környéke című újságban is írtak róla, akkor az volt a téma, hogy több helyen nem szedik le a termést, lepotyog az utcákra és szemetet, piszkot okoz. Az emberek nem nagyon változnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megosztó gyümölcs

Egy évvel ezelőtt, 2022 nyarán így fogalmazott valaki a járókelők.hu oldalon: „Ringlófa termése piszkítja össze a járdát a Váradi utca 17 mögött. Kérjük szépen a fa visszametszését, legalább annyira, hogy ne az egész járdát szórja tele a termésével, el lehessen járni.” Ebből is látszik, hogy a ringlófák megosztják a budaiakat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sok finom termés

Sokan imádják és most is szívesen ültetnek ilyen nem túl igényes, annál több finom termést adó fákat a ház elé, az utcára. Nem nagyon kell ápolni, megél magától, igaz a termésével ilyenkor nyáron, csinálni kell valamit: seperni vagy szedni kell. Ha egyik sem sikerül, úgy néz ki az utca, mint a kiemelt képünkön, amely a Kis-Sváb-hegy lábánál a Gaál József és a Határőr utca sarkán készült.

Piros ringló a Gellért-hegyen sárga a Rózsadombon

Az alábbi fotót viszont a Gellért-hegy északi oldalán lőttük. Itt több frissen telepített, zamatos piros termést hozó fát is láttunk. Aki a sárga gyümölcsöket kedveli, sok fát talál a Rózsadombon a József-hegyi kilátó környékén, a Kádár-villa felett.

Piros és kék ringlók a Gellért-hegyen

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kapd le és menj tovább!

De nézzük mire is jó a ringló. Lédús termése miatt kiváló szomjoltó, gyakran látjuk, hogy sokan megállnak egy-egy fa alatt, lekapnak pár bogyót és mennek tovább. Ezen kívül fantasztikus lekvár és pálinka is készíthető belőle.

Különleges pálinka

Az egykori Magyar Likőripari Vállalat egyik kiadványában, amely a Szilvafajták gyümölcsszeszipari vizsgálata és minősítése III. címet kapta, arról írnak, hogy a sárga színű miralbella-ringlókból különleges párlatok készíthetők. 

Kiváló minőségű ital

Később azt is írja ez a szeszipari kiadvány, hogy a ringlóból készült pálinka nem sorolható az első osztályú kategóriába, ugyanakkor a ringlók szezhozamukkal kitűnnek a szilvafélék közül, sőt egyes pálinkafőzdék szerint a szilvapálinkába kevert ringlópálinka kiváló minőségű italt eredményez.

Pirosodó, félig érett ringló

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Mézédes piros ringló a Gellért-hegyen

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Messzire kell menni ringlópálinkáért

A ringlófák évszázadok óta velünk élnek a fővárosban. Biztosak vagyunk abban, hogy az egykorvolt óbudai teraszos éttermekben ringlópálinkát is felszolgáltak a vendégeknek. Ha most szeretnénk megkóstolni a jófajta ringlópáleszt, messzire kell menni.

Drága alapanyag hever a járdán

A fővárosban ugyan rengeteg ringló terem, vagyis sok pálinkát lehetne főzni, mégis Agárdon találunk legközelebb ringlópálinkát. Nem is olcsó, 3,5 decit 7700 forintért kínálnak. Most már tudjuk milyen értéken taposhatunk a budai járdákon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lepotyogott ringlók a 12. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu