120 ezer forintnak csak a töredékét kell Budakalászon fizetniük azoknak a szülőknek, akik “Meningococcus B” elleni védőoltást adatnának a gyermeküknek. A helyi polgármester, Rogán László bejelentette, hogy a településen a 2017. június 1-je után született kisgyermekek szülei jelentős önkormányzati segítséget kapnak a fertőző agyhártyagyulladás elleni védekezéshez.

A fertőzés akár életveszéllyel is járhat, ezért a védekezés elengedhetetlen. A védettséghez három vakcina beadása szükséges, amelyekért eddig összesen 120.000 forint körüli összeget kellett a gyógyszertárakban fizetni.

Az Önkormányzat jelentős kedvezményt ért el az oltásokat forgalmazó cégnél, így az oltóanyagot nagykereskedelmi áron tudja beszerezni – írja a Budakalász.hu oldal.

A három Bexsero vakcina szülőket terhelő hozzájárulási költsége a harmadára, 37.500 forintra csökken a védőoltásprogramnak köszönhetően.

A programban már részt lehet venni, amelyhez pályázni kell. A szükséges nyomtatványok on-line a Budakalasz.hu oldalon az Önkormányzat/Pályázatok menüpontban érhetők el, továbbá személyesen is átvehetők a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán és a védőnőknél.

Pályázatot Budakalászon bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő szülő, vagy törvényes képviselő nyújthat be, akinek gyermeke 2017. június 1. után született, a pályázat benyújtásakor a második életévét még nem töltötte be, és a védőoltásra a házi gyermekorvosi igazolás alapján jogosult.

A pályázat egész évben folyamatosan benyújtható, a „Pályázati adatlap” és a „Támogatott oltóanyag igénylő és igazoló lap” (házi gyermekorvos igazolása) megküldésével. Az eredeti, aláírt dokumentumokat levélben, vagy személyesen nyújthatják be az Ügyfélszolgálaton.

Budakalász előtt az egész országban csak négy település kisgyermekei kaphatták meg támogatással a szükséges három darab vakcinát. Az Önkormányzat Rogán László polgármester által jegyzett levélben értesít minden érintett szülőt a lehetőségről.

A polgármester a támogatás bejelentésekor kifejtette, hogy a városvezetés döntése beleillik a „Budakalász – a családok városa” koncepcióba, hiszen településünk egy erős közösség otthona, amelyet családok alkotnak. Reméli, hogy a város rengeteg kisgyermek egészségmegőrzéséhez járulhat hozzá a védőoltásprogramra elkülönített négymillió forintból.

Kiemelt kép: illusztráció