Régóta megadóztatná a ferihegyi reptér utasait a DK 18. kerületi polgármestere, Szaniszló Sándor. Tegnap a Kúria ugyan elkaszálta a kerület friss adótervét, a polgármester azonban már tudja, hogyan futnak neki ismét a légiutasok megadóztatásának. Egy repülőjegyre 1000 forintos adót vetnének ki. Ha ez sikerül a kerületnek, jöhetnek azok a városrészek is, ahol forgalmas vasúti pályaudvarok működnek és a vonaton utazókat is megadóztathatják?

A 18. kerület felett szállnak el a gépek

A repülőtérhez közeli 18. kerület DK-s polgármestere már régóta megadóztatná azokat, akik repülővel utaznak. Érvei között szerepel, hogy az érkező gépek 90%-a Pestszentlőrinc fölött száll le, a 18. kerületben élők szenvedik el ennek minden káros és kellemetlen mellékhatását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszegik az éjszakai repülési tilalmat

Azt is mondja a polgármester, hogy 2018. óta a felszállási irányok szöge is a kerület lakott részei felé tolódtak el, ezt azóta sem módosították, ráadásul a légitársaságok rendszeresen megszegik az éjszakai repülési tilalmat és megsértik a mélyalvás időszakára vonatkozó korlátozásokat, miközben a szabálysértésekért kiszabott légiforgalmi bírságok inkább jelképesek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bőgetik a hajtóműveket

Szaniszló Sándor hozzáteszi: továbbra is rendszeresek a hajtómű-próbázások a lakott területekhez közeli hangárokban, a családi házak számára előírt zajvédelmi beruházások évek óta csúszásban vannak.

Körbeépülte a város a repteret

A polgármester állítja: Tisztában vannak azzal, hogy a repülőtér 1950 óta itt működik és azzal is, hogy a város időközben körbe nőtte azt. „Azzal is tisztában vagyunk azonban, hogy 1950-hez képest, 2019-ben, a járvány kitörése előtti utolsó teljes évben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma meghaladta a 16 millió főt. Jogos és utasonként is jelképes kompenzációnak tartjuk az 1000 forintos települési adót mindazért, amit az itt élőknek el kell viselniük az évről-évre növekvő utasforgalom miatt.” – fogalmazott a polgármester.

Nem ment át a Kúrián a kerület ötlete

A helyi önkormányzat adótervét a minap elkaszálta a Kúria, vagyis a jelenlegi elképzelés alapján nem lehet bevezetni. Szaniszló Sándor azonban nincs elkeseredve, nem sokkal a cikkünk előtt megjelent posztjában arról ír, hogy kijavítják a rendeletet és akkor már kivethető lesz minden utasra az 1000 forintos adó.

Nem zárták ki az adó kivetését

A polgármester így fogalmazott a közösségi oldalán: „A legfontosabb, hogy a Kúria döntése nem zárta ki, hogy a 18. kerület települési adót vethessen ki a reptéri utasforgalom után.A bírósági döntés felsorol egy tucatnyi, pontosításra váró szabályozási elemet, amelyet ki kell dolgoznunk.”

Kijavítják és újra beterjesztik

Szaniszló Sándor leszögezi: „Az előírt feltételeknek a következő hónapokban eleget fogunk tenni és újra beterjesztjük a települési adó kivetését a képviselő testület elé.”

Szenvednek a környéken élők

A polgármester állítja, 18. kerületben élők szenvedik el legnagyobb mértékben a repülőtéri forgalom miatti zaj és egyéb környezeti ártalmakat, az adó szerinte jogos kompenzáció a helyben élők számára. A bevételt a reptéri környezeti hatások enyhítésére, régóta esedékes kerületi fejlesztésekre és az itt élő családok támogatására fordítanák.

Repülőtér után a pályaudvarok adója jön?

Jogi szakértők szerint, ha a 18. kerület vezetésének sikerül egy olyan adószabályozást ráhúzni a ferihegyi reptér utasaira, amely mindenben megfelel a magyar törvényeknek, akkor azok a kerületek is követhetik a példájukat, ahol nagy pályaudvarok vannak és akár a vonattal utazókat is megadóztathatják. Ez persze egy elméleti felvetés, de a hasonlóság, a polgármesterek kreativítása és az érvrendszer hasonló lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szaniszló Sándor, a 18. kerület polgármestere – BPK-montázs