Ritka esetben jelent megoldást a lélegeztetőgép a koronavírus-fertőzötteknél, a gépre kerülők 60 százaléka meghal – ezt mondja Pusztai Erzsébet. Az infektológus szerint ezért is lenne szükség szélesebb körű tesztelésre, mert akkor megelőzhető lenne, hogy súlyos állapotba kerüljenek a betegek.

A szakembereket nem érte meglepetés

„Lehetett arra számítani, hogy a fertőzés egyre inkább érinteni fogja az idősebb korosztályokat, és ezzel együtt megnő a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma” –mondta Pusztai Erzsébet az ATV-ben.

160-an vannak lélegeztetőgépen

A kedd reggeli adatok szerint Magyarországon 160-an vannak lélegeztetőgépen és 1519 beteget ápolnak kórházban. A lélegeztetőgépre került fertőzöttek száma pár nap alatt a duplájára emelkedtek.

Nagyon fontos a tesztelés

Az infektológus szerint a tesztelés nem csak azért fontos, mert izolálni lehet a fertőzötteket és fékezni a fertőzést, hanem azért is, mert, ha valakinek tünetei vannak, időben tesztelik és hamar kiderül, hogy koronavírusos, akkor hamarabb meg lehet kezdeni a kezelést.

Nem jelent megoldást a lélegeztetőgép

Ma már mindenhol arra törekszenek, hogy elkerüljék azt, hogy lélegeztetőgépre kerüljön a beteg, mert mindenki tudja, hogy a lélegeztetőgép ritka esetben jelent csak megoldást. „A gépre kerülők 60 százaléka meghal” – mondta az infektológus.

Időben kell elkezdeni a kezelést

Már több olyan készítmény van, amelyet ha időben elkezdenek adni a betegnek, az fékezheti az állapotromlást. Pusztai Erzsébet szerint óriási hiba, hogy a mintavételt a mentőkre testálták, mintavételi pontokat kéne felállítani, ahol csak a mintákat veszik le és az adatokat.

Oktatási intézmények

Nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek annak, hogy az iskolás gyerekeket nem tesztelik, és annak is, hogy a legkisebb nátha esetén is otthon tartják 10 napra az iskolásokat.

Pusztai Erzsébet a korlátozásokkal kapcsolatban azt mondta: veszélyesnek tartja a tömegrendezvényeket, azokat szerinte le kellene állítani.

Az államtitkár elégedett a védekezéssel

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint nem kell szigorúbb védekezést bevezetni az oktatási intézményekben. A politikus szerint nemsokára jön az őszi szünet, amely majd kisöpri a vírust a iskolákból.

Csehországban lezárják az iskolákat

Csehországban szerdától november elsejéig bezárják az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők pedig november 3-ig lesznek bezárva – közölték a cseh kormány ülése után hétfőn késő este Prágában.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán