Magyarországon, így Budapest környékén is megfigyelhető a statisztikailag már kimutatható jelenség, hogy őrült ütemben gazdagodnak a gazdagok és lefelé csúszik a középosztály.

Hirdetésszervező kollégákat keresünk! Otthonról is végezhető munka, magas jutalékkal, melyet azonnal utalunk. Fizetjük a telefonszámlád és a járulékaidat. Legyél te is a munkatársunk, a részletekért kattints ide!

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett a felső 1% és a felső 10% jövedelmi részesedése, miközben a társadalom középső rétege csúszik lefelé – derült ki Pitti Zoltán, a Corvinus Egyetem tudományos kutatójának ábrájából.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Ez azt mutatja, hogy a középosztály helyzete romlik. A legalacsonyabb jövedelműek részesedése is csökkent a megtermelt jövedelemből 1995 óta, azonban az elmúlt években már stagnálás látszik az esetükben.

Ebben szerepet játszhat a dinamikusan növekvő minimálbér és a javuló munkaerőpiaci helyzet. Összességében azonban a tendencia egyértelmű: a leggazdagabb 1%-nak egyre gyorsabban nő a jövedelme, miközben a középosztály veszített részesedéséből. – írja a Portfolio.

A KSH korábbi adatai azt mutatják, hogy 2017-ben kismértékben nőtt az egyenlőtlenség, de ennek ellenére Magyarország továbbra is az Európai Unió átlagánál kisebb mutatókkal bír és a közepesen egyenlőtlen országok közé tartozik.

Kapcsolódó cikkek:

 

A középosztály mérete, stabilitása, viselkedése alapvetően határozza meg a társadalom szerkezeti felépítését és működésmódját. Ahol egyéb tényezők változatlansága mellett nagyobb a középosztály létszáma, ott kisebbek az egyenlőtlenségek.

A középosztály általában, szavazataival és adófizetése révén aktívan vesz részt a társadalom stabil, kiszámítható működésében. A szélesebb középosztállyal rendelkező társadalmaknak alaposabb érdeke fűződhet a demokratikus berendezkedés fenntartásához, mint az oligarchikusabb, nagyobb egyenlőtlenségekkel jellemzett társadalmaknak – áll a Tárki honlapján elérhető egyik tanulmányban.

Kiemelt kép: illusztráció