A pincér és az étterem vendégei mentették meg annak a nőnek az életét, aki tegnap rosszul lett a budaörsi Punto étteremben. A nő összeesett az asztalnál, már nem lélegzett, végül a mentők defibrillátorral élesztették újra.

Nyugodtan ebédelt

Tegnap délután egy étteremben ebédelt barátnőjével az a 40 év körüli nő, aki minden előzetes panasz nélkül rosszul lett és összeesett az asztalnál – írja az Országos Mentőszolgálat a Facebook oldalán. Információink szerint a nő a barátnőivel jött a Balatonról és megálltak Budaörsön ebédelni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szerencséje volt

A étterem dolgozói rögtön a segítségére siettek és mentőt hívtak. A pincér nemrég szerzett jogosítványt, ezért kezdte meg ő az újraélesztést, még a diszpécser utasítása előtt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Már nem lélegzett

A fiatal pincér a telefonos utasítások alapján megvizsgálta a beteget, aki már nem lélegzett. A mentésirányító több egységet riasztott a helyszínre, miközben az újraélesztés lépéseivel segített a bejelentőknek.

Mentő az étterem előtt

Fotó: BPK

Sikeres volt az újraélesztés

Pereceken belül helyszínre érkező mentősök folytatták az életmentést, amit az étterem vendégei aggódva figyeltek. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.

Hálás a mentőszolgálat

Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben résztvevőknek gratulálunk! – zárja posztját az OMSZ.

Újraélesztésről 2 percben:

Nehéz időszakon vannak túl a mentősök

Az elmúlt időszak a mentőket különösen nagy erőpróba elé állította: tavaly több mint 1,25 millió mentőfeladatot végeztek, 116 ezer koronavírus-beteget vittek kórházba, és több mint 1,3 millió járványügyi mintavételt szerveztek meg, illetve hajtottak végre.

Sikeresen helytálltak

A sikeres helytállás a 8500 mentődolgozó felkészültségének és elhivatottságának, valamint a társadalom támogató összefogásának is köszönhető, hiszen a járvánnyal kapcsolatos pluszfeladatok ellátását országszerte önkéntesek is segítették.

Mindenkinek ismernie kellene

A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátorpont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre. A defibrillátor programok terjedése önmagában szükségessé teszi a korszerű újraélesztési ismeretek terjesztését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mentő az étterem előtt – Fotó: BPK