Nemcsak a Sinopharmmal, hanem az AstraZenecaval oltottak 15-20 százalékánál sem alakult ki védettség – állítja Rusvai Miklós. A virológus szerint minél hamarabb be kellene adni a 3. oltást azoknak, akiknél nincs megfelelő számú antitest. A magyar hatóságok azonban nem engedélyezik a 3. oltás beadását.

Közel a nyájimmunitás

„A teljes lakosság ugyan nagyjából 9,7 millió fő, azonban ez nem az oltható lakosság: ők körülbelül 8,5 millióan vannak, aminek a 80 százaléka olyan 5,8 millió főre jön ki, ettől pedig nem vagyunk messze, főleg, ha a fertőzésen átesetteket is hozzáadjuk” – fogalmazott Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beoltottak, de nem védettek

A virológus szerint az igazi problémát inkább azok jelentik, akiket beoltottak, de nem lettek védettek.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Hamis biztonságérzet

„Rájuk kellene a legjobban odafigyelni, mert ők egy hamis biztonságérzetbe ringatják magukat, de a hatóság is velük együtt: hiszen oltott, igazolványa van róla, de nem védett. Ezeket az embereket kellene hozzájuttatni egy harmadik adag oltáshoz” – mondta Rusvai Miklós.

Astra Zenecával oltottak

Nemcsak a Sinopharmmal oltottaknál fordul elő, hogy nem alakul ki a megfelelő védettség, hanem az AstraZenecával oltott 15-20 százaléknál is tapasztalható ez a probléma, állítja a virológus.

A vektorvakcináknál lehet sejtvédelem

 „Egy különbség van a két vakcina között: mivel az AstraZeneca vektorvakcina, ezért lehet mondani, hogy ennek ellenére lehet sejtesvédelem, a Sinopharmnál azonban erre elméletileg is kevesebb az esély, mivel az inaktivált vakcinák eleve kevesebb eséllyel adnak sejtesvédelmet, mint a vektorvakcinák”.

Számít a korosztály

A virológus hozzátette, a korosztály ebben az esetben is számít, ugyanis az immunizálhatóság is csökken a korral. Alsó hangon pedig legalább 300 ezer ember érintett lehet, ha összeadjuk ezt a két csoportot.

A helyi hatóság döntése

Rusvai Miklós azt mondta, az érintettek esetében ő feltétlenül a harmadik oltás híve annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nincs lehetőség harmadik oltásra. „Ez a helyi hatóságok döntése ugyanúgy, mint az, hogy bevezetünk egy oltást, Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltunk. Ebben az esetben is mérlegelni kell ugyanakkor az előnyöket és hátrányokat.

Más típusú oltás

„Én virológiai szempontból feltétlenül a harmadik oltás híve vagyok, méghozzá más típusú vakcinával, mint az eredeti immunizáció megtörtént, nem pusztán más nevű, hanem más típusú vakcinával kellene oltani őket” – mondta a virológus az ATV Start című músorában

Romániában beadatják a 3. oltást

Rusvai Miklós azt is elmondta, nem hivatalosan jelenleg is zajlik a harmadik adag oltás beadása, aminek két módját emelte ki: vagy van egy jó ismerős, rokon, aki vállalja azt a kockázatot, hogy eltér a protokolltól, vagy a másik megoldás, hogy átmegy a határon és Romániában beadatja a harmadik adagot.

Még vásárlási utalványt is kapnak

Az utóbbinál szinte ki se kell szállni az autóból, plusz egy 18 ezer forint értékű vouchert is kap az oltáson átesett, amit rögtön le is vásárolhat.

Az NNK nem engedélyezi a 3. oltást

A virológus annak ellenére javasolja ezt az utat, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadott egy közleményt arról, hogy ettől tartózkodjanak az emberek: „Nem tudom, hogy ennek vannak-e jogi szankciói, szerintem valakinek az egészsége és biztonsága mégiscsak fontosabb, mint egy szabályozási kérdés” – mondta Rusvai Miklós, aki nem lát racionális megalapozottságot a kormányzati döntés mögött.

A Videoton letesztelte a dolgozóit

A Videoton a napokban döbbenetes adatokat közölt, miután letesztelte a beoltott dolgozóit. Az eredményekből ugyanis kiderült, hogy a Sinopharm kínai vakcinával oltott, 60 év feletti dolgozók esetében egyharmadánál semmiféle védettség nem alakult ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.