El kellene gondolkodni a negyedik oltás beadatásán azoknak, akik még nem estek át koronavírus fertőzésen – ezt Rusvai Miklós mondta. A virológus szerint még a három oltás sem jelent teljes védelmet a megfertőződés ellen, de az oltottak sokkal enyhébb tüneteket produkálhatnak betegen.

Negyedik oltás

„El kellene gondolkodni a negyedik oltás beadatásán azoknak, akik még nem estek át koronavírus fertőzésen” – erről beszélt Rusvai Miklós az ATV híradójának. A virológus azt mondta, hogy még a három oltás sem jelent teljes védelmet a megfertőződés ellen, de az oltottak sokkal enyhébb tüneteket produkálhatnak betegen.

Oltottak megbetegedés

A virológus azt mondja, nagyon jó választ adna az, hogyha tudnánk, hogy a kórházban lévők, a lélegeztető gépen lévők, az elhunytak között mennyi és milyen típusú vakcinával oltottak voltak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Bizonyított a szervezet

„A negyedik oltás akkor válik szükségessé, és persze az ötödik és a hatodik is, ha nem fertőződünk közben, ha már egyszer túléltük a fertőzést, onnantól kezdve legalábbis én úgy gondolom, hogy a szervezetünk bizonyított, és esetleg nem is lesz szükség további oltásokra” – mondta Rusvai Miklós.

Elkéstek az intézkedésekkel

Falus Ferenc korább tiszti főorvos szerint már korábban kellett volna járványügyi intézkedéseket bevezetni. „A korai, azonnali intézkedésekkel lehetett volna a járvány terjedését lassítani, most nagyon határozott, nagyon erős intézkedésekre van szükség. Nem véletlen, hogy Oroszországban is tíz napra bezártak minden iskolát, üzemet és fizetéssel otthon kell maradni, hogy egyáltalán fékezni, tudják a járvány terjedését”.

Nem adják ki az adatokat

Az ATV híradója megkereste a koronavírus sajtóközpontot, ahol továbbra sem árulták el az oltottakra vonatkozó statisztikát, csak annyit közöltek, hogy az adatok azt jelzik: a vírust egyformán elkaphatják az oltottak és az oltatlanok is, de az oltottak kevesebb, mint egy százaléka betegszik meg.

Orbán Viktor az oltásban bízik

A miniszterelnök szerint azonban csak az oltás tudja megállítani a járványt. „A legfontosabb védelmi intézkedés az oltás, van tízmillió adag oltás Magyarországon most, és az év végégi még jön ötmillió, tehát az országban van, illetve lesz, tizenötmillió beoltásra alkalmas vakcina mennyiség” – mondta Orbán Viktor.

Csökken a vakcinák hatékonysága

Egy friss amerikai tanulmány szerint egyébként, a Moderna vakcina hatékonysága fél év alatt 89 százalékról 58-ra csökkent. A Pfizer ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza, míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant – írta meg a HVG a Science című tudományos folyóiratra hivatkozva. 

Drasztikusan emelkedik a fertőzöttek száma

A múlt csütörtökön 6804 új fertőzöttet igazoltak. Akkor egy nap alatt 83-an haltak meg a koronavírus szövődményei miatt. 3629 beteget ápoltak kórházban, ebből 366-an voltak lélegeztetőgépen.

Sok gyermek fertőződik meg

Egyre több gyermek is elkapja a koronavírust Magyarországon. A gyermekorvosok szerint míg korábban az óvodások és a kisiskolások enyhe tüntettek megúszták a fertőzést, a delta mutációval szemben azonban nem annyira ellenálló a szervezetük.

Beolthattják a gyermekeket is

Amerikában és Ausztriában is heteken belül lehetővé tehetik az 5-12 év közöttiek oltását. Bende Tamás gyermekorvos a Blikknek azt mondta, bízik abban, hogy decembertől Magyarországon is megkaphatják a koronavírus elleni oltást a 12 év alattiak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vajda János