Rusvai Miklós víruskutató arról beszélt, hogy hosszú távon van kockázata az ismétlő oltások kitolásának, illetve az átoltottsághoz szükséges védett emberek számáról is beszélt.

A fiatalabb korosztályt érinti

Rusvai Miklós az M1 vasárnap reggeli műsorában beszélt arról, hogy a korábban tapasztaltakhoz képest a fiatalabb korosztályt érinti a harmadik hullámban, azonban szerinte ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az idősebb korosztály már megkapta a vakcinát, illetve a Magyarországon is domináns brit és dél-afrikai vírusmutáns fertőzőképessége erősebb. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A megváltozott oltási stratégia

Rusvai Mikós úgy véli, hogy az oltási stratégia megváltoztatásával, vagyis, hogy a két vakcinálás közti időt a Pfizer és az AstraZeneca oltásnál kitolták a maximális időre, hogy minél többen kaphassák meg az első dózist, van némi kockázata.

Ezt jelenti mindez

Vagyis ez azt jelenti, hogy a 80 százalékos hatékonysággal védenek így az oltások a betegség és a halálozás ellen, mivel a fertőződést nem védi ki,a mutációk esetleg gyorsabban és nagyobb számban jöhetnek létre, vagyis úgynevezett menekülő mutációk keletkezhetnek a részlegesen védett népességben.

Hosszútávú kockázat

A víruskutató szerint pedig ez hosszútávú kockázatot jelenthez, aminél véleménye szerint most sokkal fontosabb a rövid távú kockázat kivédése, vagyis az első oltások beadása.

A mutációk terjedése

A szakember azt is megjegyezte, hogy a fertőzés számottevő terjedését az átimmunizáltság állíthatná meg, ez közel hétmillió embert jelent, akik egy része azért védett, mert átesett már a betegségen (mintegy 1-1,5 millió ember közé tehető a számuk, hiszen közel 400 ezer ember bizonyítottan fertőzött volt, de ennél jóval több a tünetmentesen átesettek száma), másik része pedig azért, mert kapott oltást (hétvégén a számuk 1 millióra nő) – írja az Infostart.

Vakcinafejlesztés

A mutációk elleni vakcinák fejlesztése gyors lehet, Rusvai Miklós pedig azt reméli, hogy az új vakcinák még gyorsabb előállítását majd nem fogadja fanyalgás, ugyanis a vakcinaelőállítás egyre fejlődik, ebben a járvány nagy előrelépést hozott.

Véd-e a mutációk ellen az oltás

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy védhet-e az egyik mutáció ellen előállított oltás véd-e a többi ellen is. Úgy gondolj, hogy ez mindig nyitott kérdés, illetve megjegyezte, úgy tudni a dél-afriakai vírusvariáns elleni vakcina véd a korábbi változatok ellen is, valamint a jelenlegi vakcinák is bár picit csökkent hatásfokkal, de védenek a dél-afrikai és brit mutáns ellen is.

Egy adagos vakcina

Mint ismert európai engedélyezés előtt áll a Janssen oltása, ami egy adagos lesz, vagyis nem kell ismétlődő oltást beadni belőle.

Ez lehet a harmadik védőoltás az USA-ban

A Pfizer és a Moderna vakcina mellett, a Johnson and Johnson oltóanyaga lehet a harmadik, amelyet alkalmaznak az Egyesült Államokban a Covid-19 ellen, abban az esetben, ha az oltóanyagot pozitívan bírálják el. Az előző két említett vakcinát Magyarországon is alkalmazzák.

Különbözik az eddigi védőoltásoktól

A Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett vakcina azért is különbözik, az eddigi koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagoktól, mert elegendő lesz egy dózist beadni belőle, így ennek köszönhetően jóval rövidebb idő kell majd a védettséghez, azoknak, akik ezt kapják majd meg, valamint logisztikailag is egyszerűbb, hogy nem kell egy második oltást megszervezni – írta meg korábban az Index.

Ebben is előnyt élvez

Közben az FDA és a vállalat által közzétett adatok alapján kiderült, hogy az új vakcina a tünetmentes esetek kialakulását is megelőzte 74%-ban a többi oltóanyaghoz képest, így elképzelhető, hogy nem csak a betegség ellen, de a terjedés megelőzésére is alkalmas szert állítottak elő.

Magyarországon jelenleg ezek a vakcinák érhetők el:

Senki sem hunyt el

A védőoltás vizsgálata során egyetlen beoltott páciens sem hunyt el koronavírus-fertőzésben, tehát teljes védelmet nyújtott a halálos lefolyás ellen. A vakcinát egyébként 3 földrészen, 8 országban, 45 ezer betegen vizsgálták. Továbbá az USA-ban beoltott betegek körében 86 százalékos védelmet nyújtott súlyos lefolyású Covid–19 ellen, és ez ellen-Dél Afrikában is 82 százalékban védettséget adott, ami rendkívül fontos a terjedő mutációk miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rusvai Miklós – Forrás: RTL Klub Híradó