A pomázi Dera utcában üzletszerűen zajló kábítószer forgalmazásról, éjszakai őrjöngésekről és a jelenség jegyzőnek történő jelentéséről írt egy ott lakó dühös, nyílt levelet a Facebookon.

„Miért kell nekem minden nap azt néznem, hogy a drogos sz..darab a kerítésem tövében kattogtatja a fólia alatt az öngyújtóját, hogy füstölhesse a kristályt amitől besz..rik meg behugy..zik az én házam előtt meg a gyermekem szeme láttára ? Meddig kell még eltűrnöm az évek óta tartó éjszakai őrjöngéseket ? Meddig kell még eltűrnöm, hogy ebben a kis zsákutcában nagyobb forgalom van mint az M7-es autópályán” – írja a dühös ott élő a levelében.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta 300 ezer alkalommal olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Arról is írnak a nyílt levélben, hogy többször szóltak a jegyzőnek, sokszor hívták az önkormányzatnál az illetékest, de nem történik semmi, úgy érzik lepattintják őket, ezért a levélíró így folytatja:

„Addig húzzák az időt, ameddig a Dera utca teljes lakossága megint be fog menni a városházára, de most már nem a jegyző asszony irodája előtt fogunk tobzódni, hanem önnél kedves polgármester úr! Mert ebbe nem kényszeríthet, hogy tovább éljünk, és válaszokat szeretnénk hogy mi miért nem megy úgy ahogy kéne ! De gondolom tisztelt polgármester úr, ha az ön utcájában zajlana ez, már biztos megtalálta volna a megfelelő eszközt, hogy véget vessen ennek! Képzelje el, ebben élünk 5 éve és pont nem csinál senki semmit, pedig több száz bejelentést tettünk a rendőrségen is.  – írja az ott lakó.

Arra nem tér ki a levélíró, hogy ilyen sok rendőrségi feljelentés után kereste-e őket a rendőrség, hiszen nekik hivatalból meg kellett volna kezdeni a nyomozást, ezért valószínű, hogy a nyílt levél írója túlzásba esett a feljelentéseket tekintve.

Aztán a dühös író így folytatja sorait: „Sorba törnek be az utcába mindenkihez a sok drogos függő lény, egyszerűen élhetetlen az utca és még eladni sem tudjuk ingatlanjainkat, mert értékcsökkentek az utca végén üzemelő kábítószer áruház- putri miatt. Ráadásul ebbe a gyönyörű patakba dobálnak mindenféle szemetet (ha látnák mi van ott te atya világ) én szívesen meghívom önöket az utcába egy kellemes sétára. „

A Dera utcát nem könnyű megtalálni Pomázon, hiszen a Google térkép szerint nem is létezik, azonban egy hozzászóló térképmagyarázata szerint a Dera utca a Csobogó utcából nyíló kis leágazás. Ezt jelöltük meg az alábbi térképen is.

Budapesten lépett a jegyző hasonló esetben

A pomázihoz hasonló dolgok történtek Józsefvárosban, ahol hosszú ideig tartott a huzavona az önkormányzat, a hatóságok és Józsefváros hírhedt szórakozóhelye, az Auróra között. A közösségi tér ellen folyamatosak a lakossági panaszok, kábulatban őrjöngő fiatalokról, folyamatos volt a hajnalig tartó hangoskodás, a randalírozás. A kábult aurórások rendre a szomszédok otthonai előtt végezték el kisebb-nagyobb dolgaikat – írta a Pestisrácok.hu.

A történtek következményeként az Auróra aggályos működése kapcsán közigazgatási és bírósági eljárások indultak. A jegyző a folyamatban lévő büntetőeljárás és kereskedelmi szabálytalanságok miatt bezáratta az Auróra Közösségi Teret.

Az ügy Józsefvárosban ezzel ugyan nem ért véget, de láthatóan az önkormányzatnak van lehetősége arra, hogy fellépjen ilyen esetben.

Életfogytiglant is kaphat egy drogos

A kábítószer birtoklása súlyos büntetést vonhat maga után. Ha valaki egy buliban a haverjának átad egy füves cigit, már az is terjesztésnek minősül. A törvény szerint akár nyolc évig is a rács mögött maradhat az elkövető. Egyes szintetikus drogok esetében azonban már egy csipetnyi mennyiség is életfogytiglant jelenthet – mondta Dr. Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék bírája a Kemma.hu oldalnak.

A büntető törvénykönyv a zéró tolerancia elvén nyugszik a kábítószerekkel kapcsolatban. Azaz a fogyasztás is ugyanúgy büntetendő, mint az egyéb magatartás. Mindegy, hogy milyen mennyiségben fogyaszt, bűncselekménynek számít – folytatta a bíró a tájékoztatást.

Bizonyos esetekben van arra lehetőség, hogy ha valaki kábítószert fogyaszt, vagy csekély mennyiségű anyagot tartott magánál későbbi használat céljára, akkor mentesüljön a büntetőjogi felelősség alól. Ez az úgynevezett elterelés lehetősége.

Ekkor vállalni kell, hogy hat hónapon keresztül kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen vesz részt. Ha nem teljesíti az elkövető a teljes programot és így azt nem igazolják le, akkor szabadságvesztéssel bünteti a törvény. Erre azonban csak egyszer van lehetőség. Ha az elterelés nem volt eredményes, akkor két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Kiemelt kép: illusztráció