Négy és félszeresére növelték a vízközművek adóját, a törvényt az MSZP is megszavazta, majd szóltak, hogy bocs elcseszték, nem is akarták megszavazni. A főpolgármester szerint abszurd, hogy miért kell adót fizetnie egy önkormányzati cégnek azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek. Mindez Budapest 147. születésnapján történt.

Budapest szülinapja

A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével.

3,2 milliárdos adóteher

A Fővárosi Vízművek esetében a tavalyi 729 millió forint helyett 3,2 milliárd forintra nő a fizetendő adó. Az országgyűlés kedd délelőtt végül megszavazta a törvénymódosítást. 

Abszurd az egész

A főpolgármester Facebook-oldalán arról ír, hogy négy és félszeresére emelték a vízközművek után fizetendő adót. Szerinte eleve abszurd, hogy miért kell adót fizetnie egy önkormányzati cégnek azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek.

Csőd szélére sodorja a Fővárosi Vízműveket

Karácsony Gergely úgy fogalmaz: a brutálisan megemelt adó így a csőd szélére sodorja a Fővárosi Vízműveket, a budapestiek és a környékbeliek által befizetett vízdíjből pedig minden hatodik forint eltűnik a nagy állami pénzelnyelőben.

Olyan, mint a kukaholding

Hasonló a szemétdíjhoz, amiből minden ötödik forint az állami kukaholdingnál marad – tette hozzá.

Kormányzati válságkezelés

“És nagyon hasonló a helyzet a többi közszolgáltató önkormányzati cégnél is. Újabb bizonyítéka a kormányzati válságkezelés csődjének.

Az ott élők isszák meg a levét

Nehéz helyzetű cégeket, önkormányzatokat fojtogatnak, aminek előbb-utóbb a településeken élők isszák meg a levét.

Bármit megtehetnek

Közben pedig hímes tojásként bánnak saját oligarcháikkal, sőt, az itt elvett közpénzekből tömik tele a zsebeiket. És még most is azt hiszik, hogy örökké megtehetik. Tévednek” – írja a főpolgármester.

A fideszesek nyomták

Az ingatlanok közműcsatlakozásáról szóló törvényjavaslathoz Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke és más fideszes képviselők nyújtottak be módosítást, hogy egy szorzóval növelnék a nagyobb települések vízvezetékei után fizetendő közműadót – írja a Telex.hu.

Nyakatekert indok

Ezt azzal indokolták, hogy „A nagyobb népsűrűségű településeken aránylag kisebb hosszúságú hálózatra nagyobb számú felhasználó jut, ezáltal az árbevételhez viszonyított adó mértéke alacsonyabb. Azokon a településeken, ahol elszórtan él a lakosság és hosszabb vezetékre kevesebb lakosságszám jut, súlyosabb terhet jelent a szolgáltatóknak az adó. (…) A korrekciós tényező és a sávos rendszer bevezetése biztosítaná azt, hogy a víziközműszolgáltatók közötti adófizetési teherben fennálló egyenlőtlenség kiegyenlítésre kerüljön.”

Kiemelt kép: illusztráció