Mégsem kaphatják meg az unió közös védettségi igazolványát azok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak – értesült Euronews. A kijelentés egy csütörtöki, zárt ajtók mögötti megbeszélésen hangzott el két uniós biztos részéről. Kedden a Bloomberg hírügynökség még arról írt, elfogadja az EU a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is.

Nem kaphatnak uniós igazolványt

Mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást a jövőben azok, akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást kaptak. Erről beszélt az Euronews forrása szerint két uniós biztos is csütörtökön az Európai Parlamentben, ahol az Európai Parlament frakcióvezetői és uniós biztosok tárgyaltak az unió oltási stratégiájáról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem vesszük be őket

A hírcsatorna birtokába került leirat szerint az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász a következőket mondta: “Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem. “

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Az orosz oltás még jó lehet

Ez Magyarország számára azt jelenti, hogy a kínai és az orosz oltásokkal rendelkező emberek nem kaphatják meg az uniós igazolást, ha ezek az oltóanyagok addig nem esnek át az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán. Az orosz Szputnyik V vizsgálata már elindult, így ez része lehet a közös rendszernek a jövőben, a kínai Sinopharm azonban nem kért uniós engedélyt.

Csak az EU által engedélyezett vakcinákkal beoltottak kaphatnak igazolást

Az ülésen részt vett az unió igazságügyi biztosa, Didier Reynders is, aki hasonlóan fogalmazott. ‘A bizottság javaslata csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező oltóanyagokra terjed majd ki, de természetesen a tagállamok szabadon olthatják a lakosságukat más termékekkel is” – mondta Didier Reynders.

Még változhat a javaslat

Az ülésen elhangzottakat egy másik, neve elhallgatását kérő uniós forrás is megerősítette a hírcsatornának. A Bloomberg hírügynökség kedden közölte azt, hogy információik szerint a tagállamokban vészhelyzeti engedéllyel rendelkező oltóanyagok is bekerülhetnek az uniós rendszerbe, annak ellenére, hogy nem rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével. A hírügynökség akkor felhívta rá a figyelmet, hogy a javaslat ezen része még változhat a bejelentésig.

Megkönnyítenék az utazást

Az Európai Bizottság jövő szerdán hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit. A dokumentumot a déli tagországok kérésére hozzák létre, a fő célja a nemzetközi utazás megkönnyítése lesz. A tervek szerint ezzel lehet majd igazolni, hogy valaki kapott koronavírus elleni oltást, hogy átesett már a betegségen, így természetes védettséget szerzett, vagy pedig negatív koronavírus tesztet mutatott fel.

Csak a járvány idején lehet rá szükség

Az azonban még nem világos, konkrétan milyen jogosultságokat ad majd a bizonyítvány. Az azonban biztos, hogy a dokumentumot csak átmeneti jelleggel hozzák létre, a járvány végeztével megszüntetik majd a használatát.

Ne érje hátrány a magyarokat

Ujhelyi Istvánt, az Európai Parlament vakcinaügyi kontaktcsoportjának egyetlen magyar tagja ezzel kapcsolatban ezt nyilatkozta: azt szeretné, hogy egyetlen egy magyar állampolgárt se érhessen hátrányos megkülönböztetés abból fakadóan, hogy melyik vakcinával oltották be. Ennek biztosítása a kormány kötelessége – mondta a képviselő.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

BPK/Euronews – Kiemelt kép: illusztráció