Az utóbbi hónapokban picit közelebb kerültünk a természethez: sokan nekiálltak kertészkedni, mások megismerkedtek a kovászkészítés fortélyaival – mert az része ám a természet munkájának! És fotók hada lepte el a virtuális vadászmezőket, ahol boldogságtól sugárzó arcú földlakók derékig-nyakig virágokban elmerülve néznek farkasszemet saját kamerájukkal. A BudaPestkörnyéke.hu kertszakértőjének, Halmos Mónikának cikke a mező-szelfizésről szól.

Szombaton az épp aktuális kertlátogatásra igyekeztem, amikor Baracska határában tömegek vetették be magukat a facéliásba. Vészfékezés, megállás az úton, nagymama-mama-gyerek ki a kocsiból és szaladtak, mert az a lila növény megszökik.

Mi csak álltunk vártuk, hogy nagypapa megforduljon az autóval, míg a család bőszen üvöltötte át a túloldalra: gyere, nézd a levendulát, milyen kék! Ez mézontófű, véletlenül sem levendula, mondtam nekik magamban csöndesen.

Pár perccel később, Pettend határában szép pipacsos mező következett, hárman nyomtak előttem satuféket, mit sem törődve azzal, hogy ez mégiscsak a 7-es út, országút, vagy mi, ugrottak ki, és szaladtak át.

Ott már egy másik hölgy szelfizett, nyitott ajtajú kis kocsija mögött torlódott a sor. A végtelennek tűnő várakozás közben persze virágos gondolatok jártak a fejemben: hogy megváltozott hirtelen a világ! Milyen menő lett mézontófű-mezővel fotózkodni – amiről, persze, a legtöbben azt sem tudják, eszik-e vagy isszák, és levendulának titulálják.

És aki nem tesz ki magáról egy valamirevaló pipacsmezős instás képet, az talán nem is létezik. Eddig repce volt a sláger, és már nyílik a levendula, készülődik a napraforgó. Csalánosba, apróbojtorjánban is lehetne szelfizni, de az annyira nem trendi, és csípősen-szúrósan kellemetlen is lehet.

Virágos mezőben való szelfizés közben rengeteg veszély leselkedik a meggondolatlanokra, és lehet, hogy törvényt is sértünk vele, vagy vétünk a kresz szabályai ellen. Ha szerencsénk van, akkor nem gázol egyetlen autó sem, nem kapunk rendőrségi bírságot tiltott helyen való megállásért, a forgalom akadályoztatásáért, nem küldi ránk a gazda a kutyáit, nem kerget el a mezőőr, nem akadunk bele a villanypásztorba.

De arra is érdemes gondolni, hogy esetleg éppen egy nappal előtte permetezték le – tehát ha odahaza vörös, viszkető foltok éktelenkednek a legkülönbözőbb testtájainkon, gondoljuk csak a jó szelfizésre!

Ha nem ismerjük a növényeket, könnyen hemperedhetünk allergén növénybe – és annak akár kórház is lehet a következménye, enyhébb esetben beérhetjük szénanáthával. Városi emberek számára meglepő, hogy a növények közt állatok is laknak – az apró hatlábúaktól kezdve kisebb rágcsálókon át a morcos vaddisznókig és a hangyabolyig– és mindez előfordulhat bármely virágos mezőn, ahová egyébként csak könnyed lábakkal szökkenő őzeket várunk fotóháttérként.

Jó, hogy a természet szépségeit elkezdtük értékelni, de talán ezt is ésszel kellene, értelemmel, a mások életének és munkájának tiszteletével, a szabályok betartásával! És mindenképpen figyelembe véve azt, hogy az a mező valakié, valaki dolgozott vele, valakinek rengeteg energiája és pénze fekszik benne, ne tegyük tönkre más munkáját, tulajdonát a magunk szórakoztatásával.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Halmos Mónika – Forrás: Rózsakunyhó.hu

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.