A Szentendrén élő fitness-szakértő egy igazi álhírrel bombázta meg a Facebookon a követőit. Minden fenntartás nélkül terjeszti, hogy a maszkokban olyan férgek élhetnek, amelyek tüdőgyulladást okoznak. Mivel sokan hisznek Norbinak, roppant veszélyes és káros, hogy álhíreket terjeszt egy olyan súlyos járvány idején, amely már több, mint 20 ezer ember halálát okozta Magyarországon. A felelőtlen videót a cikkünk alján nézheted meg.

Fonalférges tüdőgyulladás

„Ami jó tanács és most láttam a neten 1-2 dolgot, és mindenképp azt javaslom nektek, hogy a maszkokat minden este tegyétek bele egy pohár lobogó, forró vízbe, és főzzétek ki, vagy akár a mikrosütő is alkalmas erre (…),mert tudjátok jól, hogy a leheletünktől és a baktériumoktól ilyen fonalférgek keletkeznek, aztán lehet hogy nem is a covidban patkolunk el, hanem egy maszkból visszalélegzett ilyen férges tüdőgyulladásban.” – mondta a Schobert Norbert.

Terjedő elmélet

Magyarországon is elkezdett terjedni az elmélet, miszerint a vírusvédelemben használt maszkokban apró férgek élnek, esetleg gyilkos nanoszálak találhatók. Ez persze nem igaz, de a videók terjednek a neten, és már más tévedésekkel is összekötötték – írja a Telex.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Megnézték az igazságot

Az elmélet szerint, ha valaki meleg víz alá helyezi az orvosi maszkokat, akkor erős zoommal vagy mikroszkóppal láthatja az előbújó férgeket. Németországban ezek a konteók már régóta terjednek, ezért a német dpa le is ellenőriztette egy szakértővel.

Szövetszálak

Ez alapján nem mozgó élőlényekről van szó, hanem egyszerű szövetszálakról, amik a gyártás során, vagy a kicsomagoláskor kerülhettek a maszkokra. A hőváltozás vagy a statikus elektromosság miatt mozognak, valamint azért, mert a maszk többi részével ellentétben nincsenek rögzítve.

Maszkokra is figyelnek

A koronavírus néhány ember szerint egy ember alkotta vegyi fegyver, így nem csoda, hogy a vírus elleni védekezés egyik szimbóluma, a maszk is nagyobb figyelmet kap. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek a maszkok nem a vírussal jelentek meg, évek, évtizedek óta használják ezeket az egészségügyben és más területeken.

Álhírt közvetít Schobert Norbi

A Szentendrén élő, láthatóan nagyon unatkozó Schobert Norbinak az 1,2 milliós követőtáborát sikerült egy igazi álhírrel megszórnia. Nagy kár, hogy az egykor még az egészséges életmód bajnokaként mutatkozó Norbi fenntartások nélkül közöl álhíreket és bizonytalanná teszi a szavainak még hitelt adó embereket a több, mint 20 ezer halálos áldozattal járó járvány idején.

Nincsenek fonalférgek a maszkokban

Ismét: Természetesen nincsenek fonalférgek a maszkokban, a leheletünktől sem lesznek benne fonalférgek, ezért szükségtelen forró vízben, mikróban főzni őket. Ehelyett érdemes betartani a maszkok használati utasítását, az egyszer használatos maszkokat eldobni egy viselés után. A szövetmaszkokat pedig fertőtlenítés után ki kell mosni magas hőfokon, de ezt is a vírusok, baktériumok miatt, nem pedig a fonalférgek miatt.

Túlsúlyos kismamákat kritizálta

Egy évvel ezelőtt óriási botrány lett abból, hogy Schobert Norbi beleszállt a kismamákba. Azt mondta, hogy a szülés után elhízott nők miatt mennek tönkre a házasságok. Szerinte ugyanis a férfiak nem szívből kívánják meg a nőket.

“A nők a szülésnél cseszik el”

Schobert Norbi egy Facebook videóban fejtegette, a nők és férfiak szexualitása közötti különbséget. „Sajnos a nők a szülésnél cseszik el, mert úgy gondolja, hogy értéket adott a férfinek, a családnak. Tényleg adott értéket, csak a férfi szexualitása ezt az értéket nem tudja értékelni. És amikor az 58 kilós nő helyett a 78 kilós vagy 88 kilós hölgy érkezik meg döngő léptekkel a hálószobába, a férfiak számára kínszenvedés.” – fogalmazott Norbi.

Sötét és agresszív magyar társadalom

Norbi korábban azt is mondta: “Az a mindent átfogó sötétség, ami a magyar társadalmat jellemzi, agresszivitás és sötétség, az engem mindenképpen önmérsékletre és arra tanít, hogy inkább tartsam meg az álláspontjaim meg a véleményem.” – fogalmazott korábban Schobert Norbert, a szentendrei fitnessguru.

Itt van Norbi fakenews videója – a baromság 00:50 kürül hangzik el

Kiemelt kép: részlet Norbi facebookos videójából