A Samsung SDI megerősítette, hogy döntés született a harmadik gödi gyár megépítéséről. Erről a dél-koreai sajtó számolt be. Az újabb magyarországi gyárba történő beruházás hátterében a Hyundai Motor Grouppal való együttműködés áll. Már javában zajlik a harmadik gyárhoz a munkaerő-toborzás. A munkásokat a Fülöp-szigetekről veszik fel, nem pedig Európából – olvasható a hírportálon. Úgy tűnik ha egy aksigyár megépül valahol, minden gond nélkül jöhet a második és a harmadik gigagyár is. Amikor a Samsung megérkezett Gödre, senki sem mondta, hogy nem egy, hanem három gigagyárat kapnak a nyakukba a környéken élők.

Épül a harmadik gyár

Egy újabb, Gödön felépülő Samsung akkumulátorgyárról lehet olvasni a dél-koreai sajtóban – írja az Átlátszó. Egy harmadik akkumulátorgyár is épül tehát Gödön, már toborozzák hozzá a Fülöp-szigetieket, vagyis a gödieknek most sem lesz túl sok dolguk az akksigyárban. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Még be sem fejezték a második gyár építését

Jelenleg a második gödi akkugyár bővítése zajlik, február 27-én pedig a Samsung SDI megerősítette, hogy döntés született a harmadik gödi gyár megépítéséről. A The Elec koreai hírportál cikke szerint a háttérben a Hyundai Motor Grouppal való együttműködés áll, a Samsung SDI ugyanis 2026 és 2032 között a cég új generációs elektromos járműveihez szállítana akkumulátorokat. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Légszennyező anyagok

Egy koreai hírportál több cikkben is beszámolt a gödi akkugyár légszennyező és rákkeltő tevékenységéről, egy másik helyi hírportálon pedig a gödi beruházás további bővítéséről írtak, kitérve arra, hogy nálunk zajlik leggyorsabban a Samsung beruházásainak a kivitelezése.

Gigagyár épül Gödön

Samsung-gyár bővítése Gödön – Forrás: Youtube

Félelmetes anyag került a levegőbe

Korábban több újságban is az jelent meg, hogy jelentős mennyiségű rákkeltő, főleg a kismamákra veszélyes anyag került a levegőbe a gyárból 2019 és 2022 között, döntően 2021-ben. A gödi gyár 88 tonna mérgező hatású oldószert, úgynevezett N-metil-2-pirrolidont bocsátott ki a levegőbe. De nemcsak ez az egyetlen aggasztó adat, ami a gyár egészség- és környezetkárosító hatására utal. Ugyanis a gödi gyárban a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható, ráadásul a dolgozók mérgező anyagoknak való kitettsége az évek során folyamatosan nőtt. 

Samsung-gyár Gödön

A Samsung-gyár 2021-ben, amikor a 81,5 tonna NMP-kibocsátás történt a gyárból (Fotó: a Göd-ÉRT Egyesület Facebook-oldala)

Vízgőzzel távozhatott a méreg

A levegőbe került méreg, vízben nagyon jól oldódik. A Samsung-gyár által kibocsátott jelentős mennyiségű vízgőzzel, illetve a csapadékkal együtt nagy távolságokba is eljuthatott – állítják a szakértők. Biológiailag gyorsan lebomló anyagról van szó, amely vizes környezetben mérgező hatású. Azt azonban a hatóságok nem vizsgálták, hogy hová és mennyi juthatott el a nagy mennyiségű, levegőbe kikerült oldószerből, s ez milyen környezeti és egészségügyi veszélyt jelentett.

Feljelentést tett a polgármester

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a gödi polgármester. Kammerer Zoltán azt írta, hogy szeretnének tisztán látni az ügyben. A szennyezésre utaló adatok  az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer internetes oldalán is elérhetőek.

Göddel nem csak ez a baj

Lapértesülés szerint iszonyatos energiaigénye van a gödi ipari parknak – itt található a Samsung is. Egy év alatt annyi energiát fogyasztanak el, mint egy fél paksi blokk termelése, magyarán a Paksi Atomerőmű teljes termelésének 1/8-a a gödi ipari parkban köt ki. Döbbenetes, hogy a Samsung már a harmadik gigagyárat építi Gödön. Egykor erről senki sem beszélt a helyieknek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Samsung-gyár Gödön