Több pályázót felszólított az államkincstár, hogy adja vissza a családi autóra költött milliókat. A köztartozások ellenőrzésére vonatkozó jogszabályt utólag változtatták meg, sok érintett lehet az ügyben.

Durva levelek

Bürokratikus emberkínzásnak tűnő határozatot kapott a Magyar Államkincstártól Péter. A 2022. október 12-én küldött levélben felszólították, hogy 15 napon belül fizesse vissza a több mint másfél évvel korábban, négy gyereke után, nagycsaládosként kapott autóvásárlási támogatás teljes összegét és kamatait, vagyis több mint 2,5 millió forintot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Utólag derült ki

Az indoklás szerint egy ellenőrzésen megállapították, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor Péternek köztartozása volt. A feltételek közt szerepelt a tartozásmentesség, és mint írják, a kérelem benyújtásával Péter büntetőjogi felelősséget vállalt arra, hogy az abban szereplő információk valósak – írja a Telex.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem tudott róla

A Telex olvasója határozottan állítja, hogy a tavaly októberi levél kézhezvételéig semmilyen elmaradásról nem tudott, és ezért nyilatkozott úgy a kérelme benyújtásakor, hogy nincs köztartozása, tehát megfelel ennek a feltételnek is.

Ők kaphattal támogatást

A kormányrendeletben meghirdetett autóvásárlási lehetőséggel azoknak a három- vagy többgyerekes családoknak segített az állam, akik hét- vagy többszemélyes, új vagy keveset futott, használt tesztautót szerettek volna, és rendelkeztek némi önerővel, esetleg finanszírozási szerződést kötöttek egy bankkal.

Még matrica is kellett au autóra

A támogatási rendszert 2019 tavaszán jelentette be a kormány, majd július 1-jétől fogadta a kérelmeket a Magyar Államkincstár. Hamarosan elbírálták ezeket, és a pénzt, amely akár 2,5 millió forint, de legfeljebb a kiválasztott autó vételárának 50 százaléka lehetett, nem a családok, hanem az autókereskedések kapták meg. Ezeken az autókon el kellett helyezni a Családbarát Magyarország logóval ellátott matricát is, és elég szigorúan szabályozták, ki használhatja tartósan az autókat: kizárólag azok, akik megkapták a támogatást, illetve a házastársuk.

Még el sem adhatja

Az autóvásárlási támogatások visszaköveteléséről szóló határozat apró, de kegyetlen logikai bukfence, hogy bár ezeken az autókon a vásárlástól számított három évig elidegenítési záradék van, így nem adhatja el őket a tulajdonos, a záradék feloldására csak akkor ad engedélyt az államkincstár, ha előzőleg visszafizette a teljes összeget, aki jogalap nélkül kapta meg.

52 ezres tartozás

Péter szerette volna tisztázni, hogy milyen régi tartozás miatt kérhetik tőle vissza most a 2,5 millió forintot, levelet küldött a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, hogy visszamenőleg ellenőrizzék az adószámláját. Mint kiderült, az államkincstárnak benyújtott nyilatkozat időpontjában valóban volt egy 52 ezer forintos személyijövedelemadó-tartozása, ráadásul ezt 2019 májusában kellett volna befizetnie, de Péter ezt csak 2022. november 7-én tette meg, ahogy a 11 ezer forint késedelmi kamatot is befizette ekkor a NAV-nak.

Nem ellenőrizték

Az adóhivatal összefoglalójának további részlete, hogy olvasónk 50 ezer forintos kisadózó vállalkozói tartozását 2021 augusztusában rendezte. Jóllehet a fizetési határidő ez utóbbi esetében 2021. június 14. volt és a két időpont közti eltérés nem tűnik jelentősnek, a támogatási kérelmet éppen akkor bírálták el, amikor még ketyegett ez a tartozás is.

Törleszthet részletekben

A MÁK olvasónknak küldött második levele azzal zárul, hogy az autóra költött 2,5 millió forint visszafizetésére vonatkozó felszólítást nem tudják visszavonni, de Péter keresetet nyújthat be a döntéssel szemben, illetve 36 havi részletfizetést, vagy egyéves fizetési halasztást kérhet.

El kell olvasni mindent

A támogatást igénylő és köztartozás-mentességükről nyilatkozó nagycsaládosok, valamint az államkincstár felelősségét egyaránt kiemeli dr. Gombolai Éva vezető jogtanácsos, a D.A.S. Jogvédelmi biztosító munkatársa. A szakértő szerint fontos, hogy ha egy támogatásnak vannak feltételei, akkor abból kell kiindulni, hogy az jogosult rá, aki azoknak a megfelel. Ugyanakkor a hatóságnak, ezúttal az államkincstárnak szintén vizsgálnia kellett volna, hogy a kérelmező megfelel-e a szabályoknak, azokat pedig úgy kellett volna kialakítani, hogy biztosítsák a tisztességes eljáráshoz való jogot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Családbarát matrica bemutatása – Fotó: MTI