Nem kíméli a futballt sem Székesfehérvár „energiaválságot kezelő intézkedési terve”. Cser-Palkovics András nem kertelt, egyértelműen kijelentette: „az nem fog menni, hogy miközben szinte szó szerint a lét a tét, legyen olyan sportszövetség, amelyik villanyvilágítás mellett akar januárban bajnoki mérkőzéseket játszatni a csapatokkal, gázzal fűtött pályákon.”

6 milliárd forint a plusz teher

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András elmondta: a rezsi számlák összesen 6 milliárd forinttal lesznek nagyobbak, ezt pedig képtelenség a mostani működés mellett finanszírozni. A kedden bejelentett intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a szociális, az egészségügyi és az oktatási intézményeket nyitva tarthassák, a közszolgáltatásokat zavartalanul működtethessék és ne kelljen senkit sem elküldeni az önkormányzattól.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csökkenteni kell a kiadásokat

A költségcsökkentő intézkedéseket tehát a létfontosságú kötelezettségek miatt vezették be. Szükség lesz a tartalékokra, de emellett növelni kell a bevételeket és a tudatos spórolással jelentősen csökkenteni lehet a közös kiadásokat. A székesfehérvári polgármester úgy fogalmazott: a város működőképességének fenntartása 2022 és 2023 telén áldozatok nélkül nem fog menni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Intézményeket zárnak be

A színházat, a könyvtárat, a múzeumot, a művelődési házakat, az uszodát egyaránt bezárják. Egy kültéri medencét sátorral befednek, és úgy működtetik tovább a szolgáltatást. A bezárások akár a sportcsarnokokat és a stadionokat is érinthetik, amennyiben a villany- és gázszámla ennél is megterhelőbb lesz. A téli sportrendezvényeket elhalaszthatják Fehérváron.

Lekapcsolják a díszkivilágítást

Fejér megye székhelyén a karácsonyi díszkivilágítást januártól lekapcsolják, a közvilágítást átalakítják. A karácsonyi vásár és az adventi ünnepséget csökkentett formában tartják meg a döntés értelmében.

Nincs tabu!

A döntések meghozatalakor nem lehet tabu – vezette fel a polgármester a futballéletet érintő döntéseket. „A helyzet megoldásához minden területnek hozzá kell járulnia, a saját áldozatait meg kell hoznia. Az nem fog menni, hogy miközben szinte szó szerint a lét a tét, legyen olyan sportszövetség, amelyik villanyvilágítás mellett akar januárban bajnoki mérkőzéseket játszatni a csapatokkal, gázzal fűtött pályákon” – mondta Cser-Palkovics András.

Nem szent tehén a futball

A Fehérvár FC a téli szünet előtti utolsó mérkőzését november 13-án, hazai pályán, a Kisvárda ellen játssza. Ezt a meccset még megvívhatják Székesfehérváron, ám abból, amit a polgármester mondott, arra lehet következtetni, hogy ezután egészen január végéig nem lesznek mérkőzések a pályán. Cser-Palkovics már korábban sem tekintett szent tehénként a futballra, és többször is vitába szállt a klubot működtető gazdasági társaság tulajdonosával, Garancsi Istvánnal – foglalta össze a 444.hu.

Pécsen ugyancsak megszorítások és bezárások lesznek

Pécsen ugyancsak bejelentették, hogy a működés fenntartása érdekében az önkormányzathoz tartozó intézmények és gazdasági társaságok részére takarékossági előírásokat dolgoznak ki – írja a Portfólió. Az anyagon még dolgoznak a szakértők, több mint száz energiatakarékossági javaslatot vitatnak meg, a közgyűlés pedig még ebben a hónapban dönt az intézkedésekkel kapcsolatban.

Az áramfogyasztás a fő probléma

Baranya székhelyén az áramfogyasztás jelenti a legnagyobb gondot. A lakossági és az önkormányzati ingatlanok mintegy felét biomassza alapú távfűtéssel melegítik a téli hónapokban, így a gázszámlák ebben a térségben nem jelentenek akkora problémát, mint máshol.

Vissza kell venni a fogyasztásból

Az önkormányzat becslése szerint Pécsen a rezsi várható többletköltsége akár 6,6 milliárd forint is lehet. Az önkormányzat az üzemeltetése alá tartozó intézményektől és a vállalkozásoktól 15-20% energiamegtakarítást vár. Mindenhol máshol vissza kell venni a fogyasztásból. Az irodákat maximum 20 Celsius-fokra melegítik fel, továbbá a fenntartókat megkérték, hogy optimalizálják a helyiségek felhasználását.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a futballstadiont is érintheti a rezsiválság Székesfehérváron. Fotó: molarenasosto.hu