Ismét nőtt a koronavírussal fertőzöttek aránya. A szakemberek aggasztónak tartják, hogy az ország több pontján járványgócok alakultak ki.

35 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4731 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt három krónikus beteg, így az elhunytak száma 605 fő, 3525-en pedig már meggyógyultak – írja a koronavírus-járvány elleni védekezést koordináló operatív törzs.

Az aktív fertőzöttek 31%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 61 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Vasárnap 43 új fertőzött volt, és 35-tel nőtt az aktív esetek száma- ennyi új eset május 21-e nem volt az országban.

Kemenesi  Gábor virológus aggasztónak tartja az esetszám növekedését és azt, hogy nem egy-egy gócpontot találnak, hanem az ország különböző pontjain vannak új pozitív esetek. A virológus szerint új fertőzési láncolatok indultak el, ezért fontos betartani a védekezési szabályokat.

Nőtt a 40 év alattiak fertőzési aránya

A 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik, júliusban már az aktívabb korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát – derült ki a Semmelweis Egyetem által, országos adatok alapján végzett elemzésből.

A fiatalabbak betegséglefolyása jellemzően kedvezőbb, és bár az ő szervezetüket is megviseli a vírus, ritkábban van szükségük kórházi ellátásra.

A fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal vagy kollégájukkal, aki külföldi utazásból tért haza. Ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus.

A Semmelweis Egyetem orvosai továbbra sem javasolják a külföldi utazást.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán