Nem aratott osztatlan sikert a közlekedők körében az egynapos autópálya matrica, amit 2024-ben vezetnek be. hamar kiderült, hogy ezen az áron nem éri majd meg megvásárolni a jogosultságot, ugyanis csak pár száz forinttal lesz olcsóbb a tíznaposnál. Arra is fény derült, hogy a környező országokban olcsóbb lesz a 24 órás matrica, mint nálunk.

Jön az egynapos matrica!

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy fontos változást hoz a jövő év az autósoknak, mert egy uniós rendelet miatt 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítaniuk kell a napi matricákat is mind a személyautók, mind a nehézgépkocsik számára. Lázár János miniszter már be is jelentette, hogy mennyit kell majd fizetniük az egynapos autópályamatricáért. A hír nem aratott osztatlan sikert a közlekedők körében. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyibe kerül majd

5150 forint lesz a huszonnégy órás matrica, amit 2024. március elsejétől vezetnek be – mondta el Lázár János a gazdasági bizottság ülésén. Az Építési és Közlekedési Minisztérium korábban közölte, hogy egy 2024. március 24-ei végdátumot szabott meg az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta nevű irányelve.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bevételkiesést okoz

Az egynapos jogosultság lényegében bevételkiesést jelent az országok számára az útdíjrendszereiben, mivel egy drágább útdíjtermék helyett egy olcsóbb megvásárlására ösztönöz. A változásnak a magyar központi büdzsé nem igazán örül, inkább a tranzitforgalom számára pozitív. Úgy tűnik, az illetékesek mindent megtettek azért, hogy az egynapos matrica ne legye túl népszerű az autósok között.

„Senki nem veszi meg”

A közlekedők szerint a márciustól elérhető, új egynapos autópályamatricát senki nem fogja megvenni, hiszen csak pár száz forinttal lesz olcsóbb a tíznaposnál. Ausztriában, ahol szintén most vezetik be az egynapos matricát, közel 2000 forinttal olcsóbban adják majd. A sógoroknál szintén jövőre vezetik be az egy napon át érvényes matricákat, melynek díja 8,6 euró lesz, ami négyszáz forintos árfolyamon nem egészen 3500 forintot jelent.

Máshol is olcsóbb lesz

Csehország is nyilvánosságra hozta már saját egynapos matricájának árát: náluk 200 koronába, vagyis nagyjából 3300 forintba kerül majd az Infostart szerint. Szlovákiában egyelőre nincs meg a pontos ár, ám az uniós irányelv alapján az ára nem lehet magasabb az éves matrica 9 százalékánál, ami jelen esetben 60 euró, azaz az egynapos engedély legfeljebb 5,40 euróba (2050 forint) kerül majd.

Ez a helyzet Romániában

Romániában, bár a kategória már létezik, a személyautókra még nem állapították meg az egynapos autópálya-díjat. Áruszállításra azonban lehetséges ilyen napi matricát venni, aminek az ára súlytól függően 4 és 11 euró között változik, illetve turistabuszokra lehet még kiváltani 4 és 7 euróért.

Drasztikus áremelés

Hazánkban még októberben tették közzé, a 2024-es autópályamatrica-díjakat. Az autósok komoly díjemelkedéssel számolhatnak minden kategóriában, és ugyanez igaz a pótdíjak, pótdíjkülönbözetek esetében is. Az áremelés mértékéről fontos tudni, hogy egy rendelet szerint automatikusan követi az adott év augusztusában mért inflációs értéket, ami idén 16,4 százalék volt.

Itt vannak az új tarifák

A D1-es kategóriában a 10 napos matrica 900 forinttal lesz drágább (6400 forint), a havi 1460 forinttal (10 360 forint), míg az éves matrica 8070 forinttal (57 260 forint) drágul. A vármegyei matrica a D1-es kategóriában 880 forinttal lesz drágább és 6600 forintba kerül majd.  A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció