Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon leszakadt egy híd Piliscsabán. Kiderült, már 13 éve hivatalosan is figyelmeztették a fenntartót, vagyis a helyi önkormányzatot, hogy omlásveszélyes a híd, mégsem történt semmi, most pedig állami forrásokra várnak.

Egyelőre még vizsgálják, hogy pontosan mi okozta az omlást, de a polgármester elsősorban a hidat használó teherautókat hibáztatja a túlterhelés miatt – írja az Index.

Két éve a híd mindkét oldalára kihelyeztek egy-egy súlykorlátozó táblát, a 2,5 tonnánál nagyobb súlyú járműveknek ettől kezdve tilos lett volna felmennie a hídra. A polgármester viszont azt mondta a portálnak,  hogy a környező utcákban építkezők rendre megszegték a KRESZ-szabályt, míg a környéken lakók közül többen arról beszéltek, hogy a szemétszállító cég kukásautói is a hídon mentek át minden héten.

A túlterheltség mellett a vízelvezetéssel is évek óta küzdött az önkormányzat, a nagy esők után rendre összegyűlt a víz a híd közepén, és nem folyt le rendesen. Ez valószínűleg szintén sokat rontott a helyzeten, pláne akkor, amikor a fagy és az olvadás váltakozott.

MTI Fotó: Kovács Attila

Az önkormányzat felelőssége a híd

A hatályos jogszabályok szerint a hídért a kezelő a felelős, vagyis jelenlegi a tulajdonos, ami 1991 óta a Piliscsabai Önkormányzat. A hidak ellenőrzésére vonatkozó törvény részletesen szabályozza, hogy a kezelőnek milyen időközönként, milyen eszközökkel, és milyen alapossággal kell átvizsgálnia a hidat. Eszerint félévente hídszemlét, évente hídvizsgálatot, tízévenként pedig minden részletre kiterjedő fővizsgálatot kell tartani, amelynek része a teherbírás mérése is.

Farkas András, helyi polgármester azt mondja, legutóbb nagyjából másfél éve vizsgálták a híd állapotát, de pontos részleteket nem tudott erről mondani. Hétfőn kikérték a vizsgálati dokumentumokat az önkormányzattól, de péntekig sem kapta azt meg a portál.

Már 13 éve figyelmeztettek

Van egy 2007-es hivatalos feljegyzés, ami önkormányzaton belül készült, és amely már akkor figyelmeztette az akkori városvezetést az omlásveszélyre. Készítői a bejárás során azt tapasztalták, hogy a híd pillérjeiről nagy mennyiségű kő és tégla hullott le.

Azt írják, a híd állapota láthatóan instabil, feltételezhető, hogy nagyobb terhelés esetén tovább rongálódhat, illetve leszakadhat. Az esetleges balesetek elkerülése végett szükséges lenne a híd statikai felülvizsgálata, illetve kijavítása, valamint a terhelhetőség kitáblázása. Ebből a táblák kihelyezése több mint tíz évvel később meg is történt, míg statikai felülvizsgálatról és javításról sem tudni. 

Csütörtökön a polgármester a Magyar Államkincstár, a MÁV és a Katasztrófavédelem szakembereivel helyszíni szemlét tartott, és már az újjáépítésről egyeztetett. Ez saját forrásból biztosan nem fog menni az önkormányzatnak, állami támogatásra számítanak. “80 millió forint jut a fejlesztésekre az éves költségvetésben, ez pedig közel 200 millió” – magyarázta a polgármester. 

Fotók: Leszakadt híd Piliscsabán – Fotó: MTI/Kovács Attila