Adatbetörők hatoltak be a Facebook rendszerébe és 500 millió ember adatait lopták el, köztük az oldal milliárdos tulajdonosának, Mark Zuckenbergnak az adatait is. Kínos az ügy, viszont érdemes tudnod, hogy Magyarországon is 377 ezer profilt érint az adatlopás, nem kizárt, hogy a tiéd is köztük van. A cikkünk alján ellenőrizheted, hogy te is ott vagy-e az áldozatok között, vagy megúsztad.

Adatbetörők

Miután egy adatbetörés után a Facebooktól kiszivárogott több mint félmilliárd ember telefonszáma, most egy weboldalon lehet leellenőrizni, hogy az miénk is köztük van-e. Mark Zuckerbergé ott volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

10 éve kérik tőlünk

Immár tíz éve követeli rendszeresen tőlünk a Facebook, hogy a „biztonságunk érdekében” adjuk meg a platformnak a telefonszámunkat, amelyet, semmilyen harmadik félnek nem adnak tovább vagy értékesítenek – írja a BBC-re hivatkozva az Index.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A milliárdost is meglopták

Most több mint 533 millió ember telefonszámát egy olyan online adatbázisban szivárogtatták ki. Meglepő, hogy a Facebook milliárdos tulajdonosának, Mar Zuckenbergnek is ellopták az adatait.

Ki lehet érintett?

A Facebook-felhasználókban felmerült a kíváncsiság, hogy vajon az 533 millió között vannak-e vagy sem. Most elkészült egy olyan weboldal, ahol mindenki beírhatja a telefonszámát, hogy ezt leellenőrizze.

Állítólag régi lopás

A Facebook szerint az adatlopás egy „régi” betörésből származik, még 2019-ből, de az adatvédelmi hatóságok már több országban is nyomoznak az ügyben. A Facebook szerint több mint másfél évvel ezelőtt megtalálták és javították a betörést.

377 ezer magyar is érintett

Az adatokat elemző kutatók szerint az adatbázis 106 ország 533 millió felhasználóját érinti, köztük 377 ezer magyart is, közülük  208 ember dolgozik valamilyen minisztériumban.

Ellenőrzés 

A cikkünk alján elérhető weboldalon óriási a forgalom a telefonszám-keresési funkció bevezetése óta. A weboldal látogatói beírhatják mobilszámukat egy keresőmezőbe, és a webhely leellenőrzi, hogy az szerepel-e a Facebooktól kiszivárgott adatbázisban, vagy sem.

Kétlépcsős hitelesítés

A Facebook azért kéri a telefonszámunkat, mert ez a megoldás lehetővé teszi számukra a „kétfaktoros hitelesítést”, egy olyan kiegészítő funkciót, amely szöveget küld a felhasználó mobiljára, amikor valaki bejelentkezik a fiókjába.

Vizsgálat a Facebook ellen

Időközben számos vizsgálatot indítottak a Facebook ellen az adatvédelmi hatóságok világszerte. Írország adatvédelmi bizottsága például közölte, hogy a technológiai céggel dolgozik annak megállapításán, hogy „a hivatkozott adatkészlet valóban megegyezik-e a 2019-ben bejelentett adatokkal”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Csekkold magad!

Ide kattintva ellenőrizheted le a saját adataidat

Kiemelt kép: illusztráció