A Nutellát sokan kedvelik, mert édes, mogyorós, könnyen kenhető krém. A napokban nyilvánosságra került fotó alapján azonban már nem tűnik olyan bizalomgerjesztőnek a pálmaolajos, cukros massza. A gyártó cég, a Ferrero is kénytelen volt megszólalni az ügyben.

Egy üveg Nutella több mint 50%-a cukrot (227,2 gramm egy 400 grammos üvegben), 20%-a pálmaolajat, kakaót, tejport és mogyorót tartalmaz nagyjából megegyező mennyiségben, írja LikeNews.hu hírportál a a brit DailyMail-re hivatkozva.

A fenti kép az interneten alaposan kiverte a biztosítékot, a legtöbben a rengeteg pálmaolaj miatt akadtak ki. A lap szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint a pálmaolaj karcinogénebb, bármely más olajnál. A karcinogének azok az anyagok, amelyeknek a hatása daganat kialakulásához vezet vagy sietteti a daganatos átalakulás folyamatát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A pálmaolaj mennyisége mellett a nagy mennyiségű cukor is elégedetlenséget váltott ki a képet kommentelő fogyasztókból.

A Nutellát gyártó Ferrero a fotó kapcsán nemzetközi sajtóközleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy nem hozhatják nyilvánosságra a termék összetevőinek pontos arányait, mert az üzleti titoknak minősül. A rákkeltő alapanyaggal kapcsolatban pedig azt írták, hogy „A fogyasztók egészsége és biztonsága abszolút és elsődleges prioritás a Ferrero számára, kijelentjük, hogy a Ferrero termékek biztonságosak” – majd így folytatták:

„Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) számos termékben és olajban vizsgálta a szennyező anyagok jelenlétét. Az olajokban előforduló szennyező anyagok jelenléte alapvetően az olaj előállítása során alkalmazott eljárástól függ.”

A cég azt is hozzátette: A Ferrero gondosan kiválasztja a minőségi alapanyagokat, és olyan speciális ipari folyamatokat alkalmaz, amelyek korlátozzák a káros anyagok jelenlétét, azokat minimális szintre csökkentik, teljes mértékben összhangban az EFSA által meghatározott paraméterekkel. Ezen túlmenően, a termékminőséget ellenőrző munkatársaik is folyamatosan figyelemmel kísérik az alapanyagok minőségét, ezek a tényezők együttesen garantálják termékeik élelmiszer-biztonságát – írta a cég.

A Nutella sztori

Napóleon 1806-ban kereskedelmi embargó alá vonta Angliát, így próbálva megroppantani a birodalmat gazdaságilag. A bojkott miatt Európán csokoládé- és kakaóhiány alakult ki, mivel az nagyrészt a brit gyarmatokról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre. Az olasz cukrászok ekkor találták ki kényszerűségből, hogy a drága csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítsák. Így született meg a mogyorós csokikrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború újabb csokihiánya idején egy pékség tulajdonosa, Pietro Ferrero újított fel. A termék gyorsan népszerű lett, a céget pedig a családról nevezték el. Nutellát a mai formájában 1964-ben készítettek először. Azóta a világ számos országában van gyáregysége az olasz Ferrero vállalatnak.

Kiemelt kép: Nutella – Forrás: dailymail.co.com