A hivatalos statisztikák szerint a hálapénz összege tíz év alatt megduplázódott. Az idősek és a nők fizetnek a legtöbbet, a legvastagabb borítékokat pedig a kórházi orvosok kapják. Budapesten különösen rossz a helyzet, mert itt „kell” a legtöbbet tejelni.

A Központi Statisztikai Hivatal által végzett 2015 áprilisi felmérésből az derült ki, hogy a házi- és szakorvosok több alkalommal kaptak hálapénzt, de kisebb összegeket, mint a kórházi orvosok. A házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal 3000 forintot kaptak átlagosan, a kórházban dolgozó orvosok 10 000 forint feletti összeget – írja a Pénzcentrum.hu

A legkisebb összeg az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek, műtősöknek jutott, alkalmanként átlagosan 2000 forint. Viszont egy kutatás eredményei szerint, amely kifejezetten a szülészeti hálapénzzel foglalkozott, az derült ki, hogy a vizsgált esetek több mint háromnegyedében fizettek hálapénzt a szülésért, átlagosan 52 ezer forintot.

Az adatokhoz a szülésen átesett nők tapasztalatait leíró bejegyzések és hozzászólások elemzésén keresztül jutottak. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a Transparency International Magyarország Alapítvány külön tanulmányban foglalkozott azzal, hogy a nők emiatt sokkal inkább ki is vannak téve a korrupciónak, amelynek egyik fő oka, hogy ők kerülnek sokkal gyakrabban kapcsolatba közszolgáltatásokkal, mint a férfiak.

Ahogy írják: a szülészet az egyik leginkább érintett terület, ahol a szülést megelőző vizsgálatokon alkalmanként körülbelül 5 ezer és 20 ezer forint közötti összeget kitevő, míg a szülésért 50 ezer és 200 ezer forint közötti összeget elérő hálapénz kerül kifizetésre, választott orvos esetén. A hálapénz tehát szerves részét képezi az egészségügyi szolgáltatásoknak és az egészségügy finanszírozásának Magyarországon.

Rengeteg hálapénzt fizetünk

A KSH 2010-ig visszamenően és 2018 végéig tett közzé hálapénzzel kapcsolatos adatokat, amelyekből kiderül, hogy amíg 2010-ben még egy főre éves szinten 1798 forint jutott, addig 2018-ben a hálapénz összege 3827 forintra nőtt, vagyis duplázódott.

A legtöbbet a 65 év feletti korosztály fizeti: átlagosan 8532 forintot, az 55-64 évesek már csak 2824 forintit, a 25-54 évesek korcsoportja 2872 forintot. A 25 évesnél fiatalabbak persze jóval kevesebbet: 429 forintot, hiszen a kiskorúak helyett valószínűleg még az szüleik fizetik a hálapénzt. Azok a háztartások költenek a legtöbbet hálapénzre, ahol csak idősek élnek, évi átlagban 4157 forintot.

Budapest a legdrágább

A hálapénzre költött összegeket vizsgálva kiderül, hogy Budapest toronymagasan vezeti a statisztikákat. Ennek hátterében állhat a magasabb végzettség, nagyobb egészségtudatosság, az eleve magasabb árak. Budapesten átlagosan 7054 forintot fizetnek a betegek, a legkevesebbet az Alföldön fizetik az emberek az orvosoknak: 2179-2202 forintot.

A KSH kimutatása szerint a hálapénz adási szokások szerkezetileg nemigen változtak az évek során. Nem csoda, ha a Magyar Orvosi Kamara sürgeti a változást, évek óta dolgoznak az egészségügy kifehérítésén, de valamiért ezen a beidegződésen nehéz változtatni, nem csak a társadalmi berendezkedés, hanem az egészségügyi bértábla felépítése miatt is.

Kiemelt kép: illusztráció/Depositphotos