A budapesti rendőrök 2023 októberében 64 alkalommal tartottak ellenőrzést a főváros útjain a balesetek, az illegális gyorsulások, „driftelések” és engedély nélküli jármű-átalakítások megelőzése, megszakítása és szankcionálása céljából. Összesen 815 gyorshajtó akadt fenn a rostán.

64 akció októberben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kerületi kapitányságai és a Közlekedésrendészeti Főosztály rendőrei Budapest területén összesen 64 esetben hajtottak végre akciót az év tizedik hónapjában. Az ellenőrzésekhez nem csupán rendőri jelleggel ellátott szolgálati gépkocsikat és motorkerékpárokat, hanem civil jellegű járműveket is igénybe vettek. Az egyenruhások statikusan, illetve mozgó járművekből is mérték a közlekedő gépjárművek sebességét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

815 gyorshajtót fogtak meg

Egy hónap alatt összesen 506 esetben történt valamilyen intézkedés; ezen belül sebességtúllépés miatt 157 helyszíni bírságot, 55 közigazgatási bírságot szabtak ki, 2 esetben közigazgatási jegyzőkönyvet vettek fel. A sebességtúllépésekről összesen 601 leállítás nélküli felvétel készült. Októberben összesen 815 gyorshajtó akadt fenn a rostán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Továbbra is megy a „driftelés”

 „Drifteléshez” kapcsolódó szabályszegések miatt 17 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 2 esetben pedig szabálysértési feljelentés készült. Engedély nélküli átalakítás miatt 2 esetben szabálysértési feljelentést tettek az egyenruhások.

Ittas és bódult sofőrök

A rendőrök ittasság gyanúja miatt 20, míg bódultság gyanúja miatt 2 vezetőt fogtak el, továbbá 17 embert mintavétel céljából állítottak elő. Körözés miatt 1 ember fogtak el az akciók során, valamint 18 esetben éltek büntetőfeljelentéssel. Egyéb ok miatt (jellemzően járművezetéstől eltiltás) 9 főt fogtak el, és további 8 főt (jellemzően engedély nélküli vezetés miatt) előállítottak.

Zéró tolerancia

Zéró toleranciával léptek fel a közlekedés biztonságát veszélyeztető magatartások ellen, így a közlekedők egyéb természetű szabályszegései miatt is, mint például hiányos világítás, kézben tartott mobiltelefon használata vezetés közben vagy lejárt műszaki érvényesség miatt, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása miatt további 96 helyszíni bírságot és 61 közigazgatási bírságot szabtak ki, illetve 29 szabálysértési feljelentést és 8 közigazgatási jegyzőkönyvet töltöttek ki.

Cél a balesetek számának csökkentése

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elkötelezett a közúti közlekedési balesetek számának csökkentése mellett, ezen belül pedig abban, hogy a főváros utcáin ne történjen halálos baleset. A BRFK rendszeresen tart és a jövőben is rendszeresen fog tartani hasonló közlekedésrendészeti ellenőrzéseket, valamint külön célellenőrzéseket a többi közlekedőre veszélyt jelentő járművezetők (így a gyorshajtók és az ittas vezetők) kiszűrésére. Ezeket az ellenőrzéseket a 2023. év második felében is kiemelt prioritásként kezelik – tájékoztatott a police.hu oldal.  ​

Rengetegen haltak meg

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy a fővárosban közel 500 fő hunyt el az utakon az elmúlt egy évtized során. Tény, hogy hazánk fővárosában veszélyesebb útra kelni, mint más hasonló nagyvárosokban. Az arányokat tekintve Budapesten ötször annyian szenvednek végzetes balesetet a közlekedés során, mint Bécsben. 

Stratégiát alkottak

A BKK a fenti okokból kifolyólag elkészítette Budapest Közlekedésbiztonsági stratégiját. Az EU irányelveinek megfelelően a cél rövidtávon az, hogy 2030-ig megfeleződjön a közúti közlekedés során bekövetkező halálos balesetek száma. 2050-re ezt a számot nullára kellene redukálni.

A BKK vezérigazgatója kiállt a cél mellett

„Az elmúlt tíz esztendőben az áldozatok több mint fele a legvédtelenebb úthasználók közül került ki, és a sérüléssel járó esetek kilencven százalékát járművezetők okozták. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat vezetése konkrét lépéseket tesz a közlekedés veszélyeinek csökkentéséért és a Vision Zero megvalósításáért, hiszen az egyetlen elfogadható szám a halálos kimenetelű közúti események tekintetében a nulla” – mondta el videóüzenetében dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója még május 11-én, a közlekedési kultúra napján. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció