Élhetőbbé akarja tenni a Szomory Dezső teret a fideszes belvárosi vezetés. Ennek érdekében egy, már elfogadott bizottsági előterjesztés alapján három nagyméretű fát ültetnének a területre. Most már csak Szentgyörgyvölgyi Péter kormánypárti polgármesteren múlik, hogy valóban közzéteszi-e a szükséges tendert.

Megkérik az árát

A három fáért 30 millió forintot kell fizetni, az ültetés további 30 millióba, a vízgépészet megújítása és az automata öntözőrendszer pedig 40 millióba kerül, míg a maradék összeg az egyéb építési, adminisztratív költségekre megy el.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

111 millió a végösszeg

Összesen tehát nettó 111 millió forintot költ el Belváros-Lipótváros Önkormányzata három fa elültetésére és a kapcsolódó munkák elvégzésére. A növényeket az úgynevezett stockholmi eljárással ültetnék el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Modern megoldás

A módszer lényege, hogy a fa gyökérzetét speciális vázrendszerbe helyezik, a talajt pedig úgy alakítják ki, hogy az garantálja a vízáteresztést, valamint a megfelelő levegőzést is.

Hosszabb ideig élnek

A technika előnye, hogy a fák sokkal egészségesebbek, és akár két-háromszor hosszabb ideig élnek, mint a hagyományos módszerrel ültetett növények.

Így nem éri meg

A rendszer alkalmazása azonban, ahogy a számokból is kiderül, igen drága. A szakemberek szerint inkább csak akkor éri meg, amikor egész fasorokat ültetnek el.

Jobb helye is lenne a pénznek

A helyi ellenzék szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben lenne jobb helye is ennek a pénznek, a téren ráadásul most is vannak fák.

„Nem halasztható” a beruházás

A kerület sajtóosztálya szerint mindenképpen megvalósítják a beruházást, mert az „nem halasztható”. Annál is inkább, mert már megrendelték a nagyméretű, 20-30 év közötti fákat – értesült az rtl.hu.

Zöld fejlesztések

Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy évek óta elkötelezettek a zöld fejlesztések mellett, a beruházásokat pedig 5-10 évre előre tervezett koncepció szerint valósítják meg.

Elkülönített pénz

A kerületi fejlesztésekre elkülönítették a pénzt, így ezek elindítása nem befolyásolja a helyi lakosok támogatását az energiaválság idején – az önkormányzat szerint.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Szomory Dezső tér. Fotó: Facebook