Ők álltak helyt a koronavírus frontvonalában, emberfeletti munkát végeztek, az anyagiakban azonban mégsem érződik ez a megbecsülés. Egyre többen gondolják azt, hogy valamilyen módon nyomást kellene gyakorolniuk.

Ezt kérik az intézményvezetőktől

Levélben kéri a kórházi főigazgatókat a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke arra, ne akadályozzák, hogy a tiltakozó akciók szervezéséről tájékoztathassák tagjaikat- értesült a Népszava. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hónapokat kell várni az emeléssel

Egy hete döntött a FESZ szakmai egyeztető nagygyűlése arról, hogy sztrájktárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést a szakdolgozók.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Azonnali korrekciót szeretnének

Emellett azt is kifogásolják, hogy az emelés mértéke igencsak csekély, s nem elegendő az infláció pótlására sem. Az érdekképviselet eközben felmérést indított a munkavállalók körében, milyen nyomásgyakorló eszközt támogatnának, hogy azonnal emeljék fizetésüket.

Előzetes felmérés indult

Azt ugyanis világossá tették, hogy csak úgy kezdenek bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahhoz a dolgozók legalább 10 százaléka előzetes nyilatkozatban csatlakozik. Ezeket a személyes nyilatkozatokat néhány napja kezdte el terjeszteni a közösségi portálokon és a munkahelyeken is a szakszervezet. Volt azonban olyan kórház, ahol megtiltották a tájékoztatást és a nyilatkozatok osztogatását, mondván, nincs rá vezetői engedély.

Nem törvénytelen, amit tesznek

Ezt követően született meg az a levél, amelyben a szakszervezet elnöke jelzi: törvény biztosítja számukra, hogy a tiltakozó akció részleteivel, szervezésével kapcsolatban tájékoztathassanak. Soós Adrianna, a FESZ elnöke a lapnak elmondta: valamennyi kórházi főigazgatónak postázzák ezt a levelet, körülbelül a kétharmaduk már megkaphatta azt.

Ezek a leggyakoribb ötletek

Hozzátette: alig két napja gyűjtik csak a nyilatkozatokat, ám eddig már elég sok, több száz érkezett vissza. A legtöbben a tiltakozás valamennyi megfontolásra ajánlott formáját támogatták: sokan voksolnak a sztrájkra és a felmondások ügyvédi letétbe helyezésére is.

Más is van a tarsolyban

Az egy héttel ezelőtti szakmai egyeztető értekezleten ötféle nyomásgyakorló eszközt mérlegeltek: a sztrájkot, a felmondások letétbe helyezését, az önként vállalt túlmunka felmondását, a tiltakozás valamilyen közös szimbólumának viselését, valamint csakis a munkaköri leírásban szereplő feladatok elvégzését.

Megélhetési gondok sokasága sújtja a dolgozókat

A FESZ belső felmérése szerint a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását, valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét.

Nagyon kevesen vannak, akik meg tudnak élni

Csaknem ugyanennyiüknek okoz problémát a hiteltörlesztés. Tizedük nem tudja fizetni a lakhatás költségeit. Mindössze négy százalékuk állította azt, hogy vannak tartalékai, vagy a családja támogatása miatt nincsenek problémái.

A dolgozók fele el szeretné hagyni a pályát

Arra a kérdésre, hogy a magas infláció és a béremelés elmaradása miatt romló életkörülményei okán mit kíván tenni, 32 százalékuk válaszolta azt, hogy Magyarországon belül keres jövedelmező munkát, 20,5 százalék pedig külföldi munkavállalást tervez, 40 százalékuk többletmunkát vállalna, és 2,3 százalékuk állította azt, hogy nem tesz semmit. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédy Zsolt.)