Hamisított vakcinát adott el egy kínai bűnszervezet több országnak – erről a kínai külügyminisztérium szóvivője beszélt kedden. A csalók sóoldatot árultak koronavírus elleni vakcina címén. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarország érintett-e az ügyben. A kormány a múlt héten ötmillió adag vakcinára szerződött Kínával.

Hamisított vakcinák

A kínai állami hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy a kínai hatóságok több mint 80 embert vettek őrizetbe koronavírus elleni hamis oltóanyagok előállításának gyanújával. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Sóoldatot árultak

A bűnszervezet tagjai a gyanú szerint sóoldatot árusítottak vakcinaként szeptember óta. A hatóságok az akció során mintegy 3000 dózist foglaltak le a hamis termékből.

Értesítették az érintett országokat

A kínai hatóságok értesítették azokat az országokat, amelyeknek a bűnszervezet hamis oltóanyagot adott el – mondta Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője a keddi sajtótájékoztatóján.

Nem tudni, hogy Magyarország érintett-e

A szóvivő azt mondta, hogy fokozzák az érintett országokkal folytatott bűnüldözési együttműködést annak érdekében, hogy megelőzzék a hasonló bűncselekmények elterjedését. Arról azonban nem beszélt, hogy mely országok kaptak a hamisított vakcinából.

5 millió adagot vásárolt Magyarország

„Két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag oltóanyagot vásárolunk a kínai Sinopharm vállalattól. A szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt valósul meg” – jelentette be múlt héten Szijjártó Péter.

Megkapta az magyar gyógyszerhatóság engedélyét

„Az OGYÉI engedélyének kiadása után megnyílt a lehetőség a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyag megvásárlására és a szerződést is sikerült aláírni” – írta Facebook oldalán a külügyminiszter.

Orbán Viktor a kínait választja

Orbán Viktor pénteken, az állami rádióban azt mondta, hogy ő a kínai vakcinában bízik, és azt várja meg. „Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, és emiatt ezt a vakcinát választom”  – mondta miniszterelnök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Ezeket neked ajánljuk

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Koszicsek Szilárd