Nagyon megdrágult a sör az év első hónapjaiban. Az legfrissebb adatok szerint Magyarországon drágult leginkább a folyékony kenyér az egész EU-ban. Olyannyira, hogy közel dupla annyival, mint a második legnagyobb drágulást produkáló Litvánoknál.

Sok magyar oltja ezzel a szomját

Bár a magyar lakosság nem tartozik a világ legnagyobb sörfogyasztói közé, itthon is a legkedveltebb alkoholos italnak számít a sör. Olyannyira, hogy a KSH legutóbbi nagy kutatása szerint a hetente legalább egyszer ivó magyarok közül 63 százalékuk sörrel oltotta a szomját – írja a Pénzcentrum.huA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csaknem 70 litert iszik egy magyar

A cseheknél ugyanis évente mintegy 129 liternyi sör fogyasztása jut egy főre, míg Magyarországon csupán 68 liter. Igaz, még a 68 literes egy főre eső fogyasztás is elég az európai top 10-be kerüléshez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Visszaesett a sör forgalma

A koronavírus-világjárvány indulása rendesen bedöntötte a belföldön értékesített sör mennyiségét. Hiszen még 2019-ben, a járvány kitörése előtt az öt legnagyobb magyarországi sörgyár 6,216 millió hektoliter sört forgalmazott, addig 2020-ra ez a szám csúnyán visszaesett 5,662 millió hektoliterre. Igaz, azóta kezd visszakapaszkodni az értékesítés volumene: 2021-ben már 5,837 millió hektoliternél járt, 2022-ben viszont már megközelítette a járvány előtti szintet 6,006 millió hektoliterrel.

Duplájára nőtt a sör ára egy hónap alatt

2023 első hónapjában olyan történt, ami a hazai sörpiacon nem igen volt megfigyelhető hosszú ideje. Egyik hónapról a másikra meglehetősen durva áremelést hajtottak végre a magyar boltok, ráadásul kivétel nélkül egyszerre. Ami a gyakorlatban odáig vezetett, hogy a legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten – írja a lap.

Van olyan termék, ami még jobban drágult

A KSH legfrissebb statisztikái szerint az árak egy hónap alatt, tehát 2022 decemberéről 2023 decemberére 2,3 százalékkal nőttek. Ehhez képest, mint ahogy lenni szokott voltak azért bőven olyan termékek, amiknek az ára ehhez képest sokkal jobban nőtt, akár még 10 százalék fölött is egyetlen hónap alatt. A mindenki által könnyen hozzáférhető adatok szerint ilyen volt például a zöldpaprika, a Nemzeti Sport, a paradicsom, az uborka, de kakaópor és a gázolaj is. 

Folyamatos az emelkedés

A portál a KSH-tól kérte ki az árindexet, ugyanis a sörfogyasztási szokások megváltozása miatt úgy átalakult a statisztika, hogy az kizárta az egyes sörcsoportoknál az átlagárak összehasonlítását. Éves összehasonlításban az látszik, hogy a 2022-es folyamatos áremelkedések megtették a hatásuk és 2023 januárjára a legtöbb árindex legalább 30, de két esetben már majdnem 40 százalékot ért el. Azaz összességében, éves távlatban 30–40 százalékkal drágultak meg a boltban kapható sörök.  

Kilőtt a sör ára az adatok szerint

Ehhez képest 2023 januárjában a sörár durván kilőtt, 8–13 százalékos árnövekedés történt egyetlen hónap alatt. Kivétel a vendéglátóhelyeken árult dobozos vagy csapolt söröknél, melyek árindexe csupán 2 százalékponttal emelkedett 2022 decembere és 2023 januárja között.

A KSH szerint 25,2 százalékkal dárgultak

Az adatokból tehát látszik, hogy a boltokban kapható sörök ténylegesen egyik napról a másikra brutálisan megdrágultak. A KSH tájékoztatása szerint a szeszes italok 2022 januárjához képest átlagosan 25,2 százalékkal drágultak idén januárra. Ehhez képest a boltokban kapható sörök több mint 30–40 százalékos drágulása még ezt is túlszárnyalja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.