Nagy bajban vannak azoknak a turistabuszoknok az üzemtartói, melyek a nyár folyamán előzetes várakozási hozzájárulás nélkül hajtottak be a Budai Várnegyed várakozási övezetébe. Budapest 1. kerületének polgármesteri hivatala ugyanis elsőfokú elmarasztaló határozat küld meg a részükre.

Plusz pénz

A 1. kerület számára kiváló bevételi forrás, hogy a nyáron a turistabuszok, csak a kerületi kasszába befizetett plusz pénz ellenében várakozhatnak a Vár várakozási övezetében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hozzájárulás szükséges

Az önkormányzatnak tehát a behajtáshoz előzetesen hozzá kell járulnia, az árak pedig a következőképpen alakulnak: egy napra 9 ezer forint, egy hétre 45 ezer forint, míg egy évre 900 ezer forint. Azonban, ha egy adott vállalkozás nem kér hozzájárulást, továbbá nem fizet, az súlyos bírságot vonhat maga után.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kérdéses

A buszosokat tömörítő szakmai szövetség úgy véli, kérdéses, hogy a csak a fel- és a leszállás idejére megálló buszoktól is kérhető ilyen hozzájárulás.

Röpködnek a bírságok

A kerület úgy tűnk nem hagyja szó nélkül a szabálytalankodásokat. A vg.hu cikke szerint sorra szabják ki a közigazgatási bírságokat, a buszos vállalkozásokat is képviselő szakmai szervezet, a NiT Hungary értesülése szerint az elsfokú elmarasztaló határozatok kézbesítése már folyamatban van.

Biztosan jogos?

A NiT Hungary úgy véli, mind szakmai, mind jogi alapon, hogy megkérdőjelezhetők a közigazgatási eljárások, legalábbis azon buszok esetében, amik kizárólag utaskiszállítás vagy utasfelvétel céljából hajtottak be a zónába.

Fellebbezés

A buszos szervezet szerint a határozatok jogorvoslat keretében megtámadhatók. A NiT egyébként jogi segítséget, mintadokumentumot kínál azoknak, akik fellebbezni készülnek.

Tavaly óta

A Vár említett területére való behajtást egyébként 2022. december 1-je óta köti várakozási hozzájáruláshoz és előzetes regisztrációhoz az önkormányzat. A várakozási hozzájárulást, mint feltételt előírja a magasabb szintű fővárosi parkolási rendelet is, mégpedig a 6 és 22 óra közötti időszakokra.

A várakozási övezetek

A várakozási övezetek a Dísz tér, Hunyadi János út (Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakasza) és a Palota út (Dísz tér és Lovas utca közötti szakasza) területe, tehát a két sorompó közti terület, írja a lap. Az a buszos vállalkozás, amelyik nem tesz eleget a feltételeknek, 100 ezer forint közigazgatási bírságot köteles fizetni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budai Vár