Nagy bajban vannak azoknak a turistabuszoknok az üzemtartói, melyek a nyár folyamán előzetes várakozási hozzájárulás nélkül hajtottak be a Budai Várnegyed várakozási övezetébe. Budapest 1. kerületének polgármesteri hivatala ugyanis elsőfokú elmarasztaló határozat küld meg a részükre.

Plusz pénz

A 1. kerület számára kiváló bevételi forrás, hogy a nyáron a turistabuszok, csak a kerületi kasszába befizetett plusz pénz ellenében várakozhatnak a Vár várakozási övezetében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hozzájárulás szükséges

Az önkormányzatnak tehát a behajtáshoz előzetesen hozzá kell járulnia, az árak pedig a következőképpen alakulnak: egy napra 9 ezer forint, egy hétre 45 ezer forint, míg egy évre 900 ezer forint. Azonban, ha egy adott vállalkozás nem kér hozzájárulást, továbbá nem fizet, az súlyos bírságot vonhat maga után.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kérdéses

A buszosokat tömörítő szakmai szövetség úgy véli, kérdéses, hogy a csak a fel- és a leszállás idejére megálló buszoktól is kérhető ilyen hozzájárulás.

Röpködnek a bírságok

A kerület úgy tűnk nem hagyja szó nélkül a szabálytalankodásokat. A vg.hu cikke szerint sorra szabják ki a közigazgatási bírságokat, a buszos vállalkozásokat is képviselő szakmai szervezet, a NiT Hungary értesülése szerint az elsfokú elmarasztaló határozatok kézbesítése már folyamatban van.

Biztosan jogos?

A NiT Hungary úgy véli, mind szakmai, mind jogi alapon, hogy megkérdőjelezhetők a közigazgatási eljárások, legalábbis azon buszok esetében, amik kizárólag utaskiszállítás vagy utasfelvétel céljából hajtottak be a zónába.

Fellebbezés

A buszos szervezet szerint a határozatok jogorvoslat keretében megtámadhatók. A NiT egyébként jogi segítséget, mintadokumentumot kínál azoknak, akik fellebbezni készülnek.

Tavaly óta

A Vár említett területére való behajtást egyébként 2022. december 1-je óta köti várakozási hozzájáruláshoz és előzetes regisztrációhoz az önkormányzat. A várakozási hozzájárulást, mint feltételt előírja a magasabb szintű fővárosi parkolási rendelet is, mégpedig a 6 és 22 óra közötti időszakokra.

A várakozási övezetek

A várakozási övezetek a Dísz tér, Hunyadi János út (Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakasza) és a Palota út (Dísz tér és Lovas utca közötti szakasza) területe, tehát a két sorompó közti terület, írja a lap. Az a buszos vállalkozás, amelyik nem tesz eleget a feltételeknek, 100 ezer forint közigazgatási bírságot köteles fizetni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budai Vár