Alsózsolcáról elzavarták az akkufeldolgozót, a Budapesttől alig 15 kilométerre található Sóskút polgármestere viszont befogadná a szlovén céget. Kiderült lényegében kísérleti eljárást hoznának a budapesti agglomerációba. A környékbeli polgármesterek és lakók tiltakoznak a veszélyes üzem ellen, lényegében azt állítják, hogy Kőnig Ferenc, Sóskút polgármestere gyáva, nem merte azt mondani, hogy ne vigyék hozzájuk a veszélyes vegyi üzemet.

Nem zavarja a sóskúti polgármestert

Sóskút polgármestere, Kőnig Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában bizonygatta, hogy a Sóskútra kerülő akkufeldolgozó mennyire veszélytelen és környezetbarát. A műsorba bevitt két olyan akkumulátort, amelyet majd Sóskúton dolgoznak fel. A stúdióban lévő asztalra is kiömlott a zacskóból a veszélyes por, de a polgármestert ez sem zavarta – mint a morzsát – letakarította. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Védelmébe vette az akkubontót a sóskúti polgármester

Kőnig Ferenc védelmébe vette az akkufeldolgozót, később olyan is kicsúszott a száján, hogy “megmondták, hogy itt lesz” vagyis a polgármester nem mert nemet mondani valakinek, inkább kockára teszi a településén élők életét és befogad egy olyan gyárat, amely kísérleti eljárást fejleszt itt ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Dühös tömeg

Az akkubontótól alig 2-3 kilométerre van Tárnok és Érd. A 80 ezer fős város, Érd polgármestere, Csőzik László beleállt az ügybe és megpróbálja megakadályozni, hogy egy veszélyes vegyi üzem a házak szomszédságában kezdjen el működni. Legutóbb lakossági fórumot tartottak a sóskúti lovardában, ahol a felháborodott, dühös tömeg az akkuhulladék-feldolgozó száműzését követelte.

Akkuhatalom lesz Magyarország

A Sóskúton beruházó szlovén cég egyik vezetőjével interjút közölt a Vecer nevű szlovén lap. Ebben a cégvezető, Peter Tibaut arról beszél, hogy Szlovéniában akarták létrehozni az üzemet, de az engedélyezési eljárás túl lassúnak bizonyult. Majd megemlíti, hogy Magyarország 2027-re a világ második legnagyobb akkumulátorgyártója lesz Kína után.

Kísérleti üzem

A cégvezető hozzátette, „azt a tudást, amelyet a magyarországi gyár létrehozásával szereznek, máshol is felhasználják majd”. Más szavakkal, a sóskúti üzemet és technológiát egyfajta próbaüzemként fogja fel a szlovén cég. „Élek a gyanúperrel, hogy ez egy alsózsolcai dominó a kormány szemében, és egyszerűen el akarják kerülni azt, hogy az ellenzéki önkormányzatok, különböző civil szervezetek megtorpedózzák ezeket az akkumulátorüzemeket” – vélekedett Csőzik László.

Szennyező cég

Tárnok polgármestere szerint a kormány a nem együttműködő önkormányzatokon sokszor bosszút áll, Sóskút is ettől tarthat. De Tárnoknak más oka is van a tiltakozásra. „Ezek az ipari parkok gyakorlatilag az összes szennyezést, az összes problémát a tárnoki lakosokra zúdítják, az ipari bevétel pedig mindenkinek másé lesz, így persze a tárnoki lakosok mindig ágálnak ez ellen, próbálunk küzdeni is ellene” – nyilatkozta Lukács László.

Laza hatósági előírások

A sóskúti környezetvédő civilek egyik vezetője azt mondta Híradónknak, nem bíznak a hatóságokban, többször tapasztalták, hogy nem írnak elő megfelelő egészségügyi határértékeket a gyárak számára. Kormányi Zsolt szerint az ilyen jellegű üzemeket ipari övezetekbe kellene telepíteni, ez pedig, ahova most tervezi, egy gazdasági, kereskedelmi és szolgáltató övezet – írja az atv.hu. Sóskúton jövő kedden tartanak lakossági közmeghallgatást a szlovén cég részvételével.

Itt a videó (13:24-nél takarít a polgármester)

Kiemelt kép: Kőnig Ferenc, Sóskút polgármestere – BPK-montázs