Hosszú évek óta nem volt olyan olcsó a benzin és a gázolaj, mint most. Többen előrelátóan bespájzolnak az olcsó üzemanyagokból. A kiemelt képünkön is egy ilyen pillanat látszik. A törökbálinti Auchan kúton készült, ahol a csomagtartót tele pakolták 20 literes kannákkal, így összesen több, mint 200 litert gázolajat tankolt a képen látható férfi.

Tovább emelkednek itthon az üzemanyagárak, ami azt jelenti, hogy a benzin ára átlagosan várhatóan 8 forinttal fog emelkedni literenként, a gázolaj átlagára bruttó 4 forinttal változik szerdától. Így Holtankoljak.hu adatai szerint az átlagárak a hét közepén a következők szerint alakulnak: 95-ös benzin: 310-312 Ft, gázolaj: 327-330 Ft.

Budapesten és környékén a hétfő esti adatok szerint a legolcsóbb benzinkút a budaörsi Auchan, ott 274 forint 1 liter 95-ös. Dízelből ugyanitt tankolhatunk a legjobb áron, 292 forintért adnak 1 litert.

Az agglomeráció horrorkútjai továbbra is a fő autópályák mentén vannak. Ilyen például a tárnoki Lukoil, ahol a hétfő esti adatok szerint 369,9 forintba került 1 liter gázolaj.

A kiemelt képünkön látható úr előre gondolkodott. Az autójához, vagy a kerti gépeihez most töltötte tele a kannákat, így több tízezret spórolt meg, különösen, ha az egy évvel ezelőtt aktuális 427 forintos dízelárral kalkulálunk.

Mivel a világpiacon folyamatosan emelkedik az olaj ára, várhatóan tovább nő majd Magyarországon is az üzemanyagok kiskereskedelmi ára.

Kiemelt kép: Auchan kút Törökbálinton – Fotó: BPK