2021 utolsó negyedévéhez képest 2022 azonos időszakában a Fővárosi Önkormányzat intézményei és cégei gázfelhasználásban 41,3%-ot; távhőben 37,2%-ot; villamosenergiában 4,9%-ot takarítottak meg, mindezek ellenére az energiaszámla 5,5 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra nőtt.

„Unortodox rezsicsökkentés”

Spóroltunk, mégis többet fizetünk. Beköszöntött az unortodox rezsicsökkentés kora Magyarországon – írta Facebook-bejegyzésében Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felkészültek az energiakrízisre

2021 utolsó negyedévéhez képest 2022 azonos időszakában a Fővárosi Önkormányzat intézményei és cégei gázfelhasználásban 41,3%-ot; távhőben 37,2%-ot; villamosenergiában 4,9%-ot takarítottak meg, hisz mi már akkor felkészültünk az energiakrízisre, amikor azt a kormány még brüsszelita idiotizmusnak tartotta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

3 milliárdot spóroltak meg

„Mindezek ellenére az energiaszámlánk 5,5 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra nőtt. A gigantikus spórolásunknak köszönhetően összesen 3 milliárd forintot takarítottunk meg, mert spórolás nélkül nagyjából 18 milliárd forint lett volna a számlánk.

Elfogadhatatlan!

Elfogadhatatlan, hogy a kormány az önkormányzatokkal fizetteti meg a rossz energiapolitikájának, az elmaradt energetikai beruházásoknak és az előnytelen orosz gázszerződésnek az árát – zárul a bejegyzés.

Minimális megtakarítások, kis sikerek

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: a villamosenergia felhasználásának 83 százalékát három közszolgáltatás, a közvilágítás, a közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás teszi ki, és ezeknél minimális megtakarítást tudtak elérni. Ezen a területen csupán annyi korlátozás volt, hogy a díszkivilágítást időtartamát csökkentették, illetve megpróbáltak „okos, de azért nagyon nagy” megtakarítást nem hozó intézkedéseket megvalósítani.

Hatnapnyi költséget spóroltak meg

A közvilágítás esetében nagy lépéseket nem lehet tenni, de 2022-ben a főváros közvilágítási kicserélt 6700 lámpatestet, és ezekkel idén hatnapnyi közvilágítás költségét takarították meg.

Továbbra is takarékoskodjunk!

A főpolgármester-helyettes hozzátette: továbbra is takarékoskodásra kérték az intézményeket és a cégeket. Kiss Ambrus ugyanakkor úgy fogalmazott: „bármennyit is megtakarítunk, kimozogni ezt a hatalmas energiaszámlát nem tudjuk.” Idén nominálisan még magasabbak lesznek ezek az összegek – olvashattuk a Portfolio.hu összeállításában.

Kimaradtak

„Kell lennie egy második körnek és abban a fővárosi önkormányzat is benne lesz” – válaszolta meglepően töretlen optimizmussal Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának, miután a kormány 44 milliárd forintos önkormányzati energiakompenzációs csomagjából egyetlen fillér se jutott Budapestnek. 

 Eszik az energiát

„Természetesen minden önkormányzatnak, így a kerületeknek és a vidéki városoknak is szükségük van állami támogatásra az elszálló energiaárak miatt megugró önkormányzati kiadások fedezetéhez. De a kompenzációból a három legnagyobb energiafaló közszolgáltatást, a közösségi közlekedést, a közvilágítást és az ivóvíz szolgáltatást működtető Budapest egyszerűen nem hagyható ki” – vélekedett Kiss Ambrus.

44 milliárdot osztottak szét

Mint arról beszámoltunk: a kormány 44 milliárd forintot osztott szét az elszálló energiaárak állami kompenzációjaként a 10 ezer lakos feletti települések közül 138 városi és 17 kerületi önkormányzatnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció