Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Ljubov Nepop asszony a Political Capital péntek délutáni budapesti beszélgetésén kiborult. Sírva azt mondta, hogy „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz.” A nagykövet kijelentésekor megfagyott a levegő a teremben, később összeszedte magát a hölgy és köszönetet mondott a magyar kormánynak valamint a civil lakosságnak az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségért.

Stratégiai nyugalom a sírban

A nagykövet érzelmes, felfokozott monológot mondott az eseményen. Ennek egy részében az Index beszámolója szerint a következők hangzottak el: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz”- jelentette ki Ljubov Nepop, vélhetően Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét vasárnap, a köztévében tett kijelentésére utalva, miszerint stratégiai nyugalomra van szükség ahhoz, hogy Magyarország ne sodródjon bele a szomszédos Ukrajnában zajló háborús konfliktusba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rezsicsökkentés és 1848

A nagykövet így folytatta: „Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint az emberi életek? (…) Jön az 1848-as forradalom évfordulója, és rezsicsökkentésről beszélnek? Nem szégyellik magukat? Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek fontosabb a rezsicsökkentés, mint a szabadság? Kérem, idén csak azok menjenek ki az utcára ünnepelni, akikben van bátorság kiállni a szabadság mellett!” – amikor még mindig elérzékenyülve mondta el mindezt az ukrajnai nagykövet, a teremben szó szerint megfagyott a levegő, és bénult csend lett úrrá a közönségen.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

1956-os megszállás

Ljubov Nepop azt is felidézte, hogy a magyarok 1956-ban komolyan sérelmezték, hogy anno a Nyugattól nem kaptak segítséget, magukra maradtak a megszálló szovjetekkel szemben.

Nem győznek az oroszok

Ezért is álljon most Magyarország az ukránok oldalára, és nyújtson nekik segítő kezet. „Ez legyen egy 56, amikor nem győznek az oroszok! A győztes oldal most nem a Putyin oldala” – nyomatékosította az ukrajnai nagykövet.

Sírva fakadt a nagykövet

A nagykövet már könnyek között tette hozzá, hogy szerinte igenis megállítható lenne Oroszország. Mielőtt Vlagyimir Putyin megtámadta Ukrajnát, majd ezen belül az ő városát, Kijevet, ahonnan származik, a nemzetközi színtéren mindenki azt állította, hogy az orosz elnöknek nem éri meg lerohanni Ukrajnát. Ennek ellenére mégis megtette.

Putyin nem fog megállni Ukrajnánál

Ljubov Nepop végül arra is kitért, hogy szerinte Putyin elnök nem fog megállni, mert egyértelmű, hogy hitleri babérokra akar törni, és a mostani háborút arra használja, hogy bekerüljön a történelemkönyvekbe.

Következők

Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni – zárta gondolatmenetét a nagykövet, újabb érvként említve, hogy Magyarország, továbbá a NATO önvédelemből miért nem maradhat ki a szomszédságában zajló fegyveres konfliktusból.Köszönet a kormánynak és a magyar népnek.

Megköszönte a magyarok segítségét

Ljubov Nepop a beszélgetés második felében vélhetően lenyugodott és többször is háláját és köszönetét fejezte ki az óriási, precedens nélküli támogatás miatt, amit jelenleg Ukrajna és az onnan menekülők tömegei Magyarországtól és a magyar emberektől kapnak.

Hálás az adományokért

Külön köszönetet mondott ezért a magyar kormánynak, akárcsak a magyar társadalomnak. Azt szintén kiemelte, hogy Magyarország kormánya támogatta az Oroszországot sújtó uniós szankciókat, valamint a Kárpátaljára küldött kormányzati és egyaránt civil adományokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ljubov Nepop nagykövet – Forrás: Youtube