Kellemes társaság, de csökönyös beteg – így nyilatkozott orvosa a Szentatyáról. A Vatikán orvosi stábja Budapestre is elkísérte a több súlyos betegséggel is küszködő Ferenc pápát. Ha baj történne, a Honvédkórházba vinnék a katolikus egyház fejét.

Speciális kezelés kell

Három súlyos betegséggel küzd Ferenc pápa, ezek mindegyike speciális kezelést kíván, ezért kíséri budapesti útján is a Szentatyát a Vatikán orvosi stábja. Nyolc éven át Dr. Fabrizio Soccorsi vigyázott a pápa egészségére, kapcsolatuk pedig olyannyira baráti lett, hogy Ferenc egyik bizalmasának számított a két éve a covid szövődményeibe belehalt szakember. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fogékony a felső légúti megbetegedésekre

Őt követte 2021 januárjától Roberto Bernabei, aki a római Szent Szív Katolikus Egyetem professzora. Neurológus, de az ortopédiai problémák szakértője is egyben. A legfőbb kihívás a pápa egészségével kapcsolatban az, hogy rendkívül fogékony a felső légúti megbetegedésekre – írta a Bors.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Eltávolították a vastagbél egy részét

Fiatal atyaként, még Argentínában el kellett távolítani tüdeje egy részét egy agresszív fertőzés miatt. A műtét óta légzési nehézségekkel küszködik és igen érzékeny szezonális vírusokra. Másik egészségügyi problémája egy két évvel ezelőtti beavatkozáshoz kötődik, amikor is eltávolították vastagbele egy részét. Betegsége valószínűleg a rostszegény táplálkozás miatt alakult ki, a műtét óta pedig szigorú diétát kell tartania. 

Fél az altatástól

A Szentatya életét ízületéből eredő térdproblémái is megnehezítik. Ezt először az Atletico Madrid focicsapatának orvosa próbálta kezelni. José María Villalón ortopéd sebész és traumatológus szakorvos azt mondta a pápáról, hogy emberként rendkívül kellemes, ám betegnek makacs és csökönyös, aki a műtéteket ellenzi, így csak a konzervatív megoldásokat fogadja el. Ferenc pápa egy műtéti altatás után fellépő súlyos szövődmény miatt nem fekszik soha többé kés alá. 

Magyar csodamódszer segített rajta

Ferenc állapota végül egy világhírű magyar módszertől lett jobb, így egy időre még a kerekesszéket is elhagyhatta. Az úgynevezett lágylézeres fényterápiának és a mágneses kezelésnek köszönhetően a pápa sejtjei regenerálódtak. A technológiát Dr. Mester Ádám radiológus szakorvos édesapja, Dr. Mester Endre sebész professzor fejlesztette ki.

Nagy baj esetén a Honvédkórházba viszik

Orvosai, budapesti látogatása alatt is minden pillanatban a pápa mellett vannak. A repülőtérről a Sándor-palotába tartó konvojában egy rohamkocsi is helyett kapott, de a vatikáni stáb defibrillátorral, inzulinnal, oxigénpalackkal és szinte egy teljes kórtermi felszereléssel kíséri a rendezvényekre, hogy esetleges rosszulléte esetén rögtön segítségére lehessenek. A nagyobb beavatkozásokra, a lap információi szerint a Honvédkórházat jelölték ki. 

Találkozó a Sándor-palotában

Ferenc pápa ma érkezett háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra. A katolikus egyházfő repülőgépe délelőtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Sándor-palota előtti téren. Az ünnepélyes ceremónia után az egyházfő udvariassági látogatást tett a Sándor-palotában az államfőnél, majd találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezután a Karmelita kolostorban állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőinek részvételével tartottak találkozót. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy változások lesznek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tárképpel tájékoztatja a járművezetőket, hogy komoly forgalmirend-változások lépnek életbe a főváros területén a pápalátogatás miatt. Azon gépjárművek tulajdonosai, akik az érintett terület megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszán parkoltak, és gépjárművüket elszállították, a 06-80-180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek arról, hogy járművüket hová szállította el az illetékes hatóság, valamint a további teendőikről. A telefonszám 2023. április 30-án 24 óráig üzemel.

Ez lesz a fő program

Ferenc pápa vasárnap délelőtt a Kossuth téren celebrál szentmisét, ezen külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően bárki részt vehet. A szentmisét a Szent István-bazilikánál kivetítőn is figyelemmel lehet kísérni. A szervezők azt javasolják, hogy részvevők gyalog vagy tömegközlekedéssel menjenek a Kossuth térre, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa. Fotó: archív.