Az ősz megérkezésével fellobbannak a kerti tüzek, indul az avarégetés az agglomerációban. Szélcsendes időben megfulladnak a szomszédok a füsttől. Az avarégetés károsabb, mint gondolnád, súlyos megbetegedést okozhat. Az agglomeráció 17 értelmesebb településén már betiltották az égetést.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező – írja a turistamagazin.hu

100 kg avar elégetésekor többek között ezek az anyagok keletkeznek:

  • 5-7 kg szén-monoxid, amitől azonnali fejfájás, szédülés, émelygés törhet ránk, tartós hatásai között pedig szerepel a koszorúér-elmeszesedés kockázata, a szívinfarktus kockázatának növekedése.
  • 1,7-4,9 kg PM10, azaz 10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék, amitől asztmás rohamot lehet kapni, de felléphet légúti irritáció, szív- és érrendszeri zavarok, egyébként pedig rákkeltő, károsítja az immunrendszert, növeli a szívinfarktus, az agyérgörcs és a tüdőgyulladás kockázatát.
  • 1,5-2 kg szénhidrogénekből, melyek szintén rákkeltők és az immunrendszert is károsítják.
  • 0,06 g, azaz 60 millió nanogramm benz-a-pirén (egészségügyi határértéke 1 nanogramm/m3). Ez az egyik legveszélyesebb vegyület, amely rákkeltő, öröklődő genetikus károsodást is okozhat, illetve hatása lehet az emberi reprodukcióra.

Ezek mellett még néhány anyag, amelyek károsíthatják például a légzőrendszert és a központi idegrendszert: nitrogén-oxidok, metil-etil-keton, etilbenzol, fenol, dibenzofurán.

Az ultrafinom részecskék (PM2,5) a tüdőből 20 perc alatt közvetlenül a véráramba jutnak, és súlyos elváltozásokat okozhatnak, hatásukra akár érrög is képződhet. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségi tavalyi jelentése szerint ezek a részecskék hazánkban évente mintegy 11 970 ember idő előtti halálát okozzák.

Ami a PM10 részecskéket illeti, egy kupac avar elégetésével annyi jut belőlük a levegőbe, ami egy közepes település teljes légkörét beszennyezi egy őszi estén. Itthon az önkormányzatok rendelkezhetnek az avarégetésről. Budapest területén rendeletileg tiltott az avar és a kerti hulladék égetése, Pest megyében még 17 településen van így.

Figyelj a helyi tűzrendeletre!

A három éve hatályos országos tűzvédelmi rendelet szerint a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos, azaz csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. Erről általában a települések weboldalán találni információt.

A legtöbb önkormányzat meghatározza, hogy avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban – Pátyon például minden hétfőn lehetséges csak. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot műanyagot vagy gumit.

Jobb ha tudod, hogy az avart felhalmozni sem lehet a kertben. A törvény ugyanis kimondja, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Akár 3 millió forint is lehet a bírság

Ha valaki nem megfelelő időben és módon éget és még fel is jelentik a büdösség miatt a környéken élők, jókora pénzbírság következhet!

Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, 10 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet a bírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, akkor már 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha azzal közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéznek elő 20 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság

Az avarégetés tűzveszélyes, környezetszennyező, egészségre ártalmas és büdös. Mindenki gondolja meg, mikor és hogyan akar befüstölni a szomszédainak.

Kiemelt kép: Avarégetés az agglomerációban – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu