Több súlyos, sőt halálos baleset történt dél-koreai SK On iváncsai akkumulátorgyárának építése során. A Fejér Vármegyei Kormányhivatal négy balesetről számolt be, ezekből három volt halálos, a negyedikben pedig 14 ember került veszélybe. A munkavédelmi hatóság határozataiból súlyos hiányosságok derülnek ki.

2500 új munkahelyet ígérnek

A világ egyik vezető akkumulátorgyártója, a koreai SK Innovation újabb projektbe kezdett Magyarországon. A vállalat 681 milliárd forintos zöldmezős beruházással a legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán. Két komáromi gyáruk mellett a harmadikként induló termelőbázis 2500 új munkahelyet teremt, és éves kapacitása 30 gigawattóra lesz, ami évi 430 ezer darab elektromos autó gyártását teszi lehetővé. Az építkezés kezdetét 2021 végére tették. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több baleset történt

A hírekben a rendőrségre hivatkozva az jelent meg, hogy meghalt egy 52 éves férfi, miután rádőlt az általa vezetett hidraulikus emelőgép. A haláleset kapcsán a Younchang Hungary Kft. építés-kivitelezési területén tartott Iváncsán helyszíni ellenőrzést a hatóság a baleset napján, meghallgatták a darukezelőt, valamint a munkavédelmi koordinátort és tanácsadót is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hiányosságok voltak, büntetés nincs

A helyszíni ellenőrzés során számos munkavédelmi hiányosságot tártak fel. A jegyzőkönyv szerint mintegy 130 főt foglalkoztatott akkoriban a cég. A hatóság a hiányosságok pótlására utasította a vállalatot, és figyelmeztetésben részesítette. Büntetést nem kaptak.

Nem viselt védőeszközt

2023. január 8-án egy 39 éves szlovák férfi az általa vezetett targoncával elütött egy 38 éves, ugyancsak szlovák férfit, aki meghalt. A 2023. január 13-i balesetről pedig azt írták, meghalt egy dél-koreai munkás kábelezés közben. A dolgozó egyéni védőeszköz (ötpontos heveder, kikötési pont és nyomvonal) nélkül végzett munkát az álmennyezeten.

Minimális büntetés

Az előírás szerint a védőeszközöket biztosítania kell a munkáltatónak, és ellenőriznie is kell, hogy azokat rendeltetésszerűen használják-e a dolgozók. Kötelezték a munkáltatót, hogy követelje meg az egyéni védőeszközök használatát, és fizessen be 442 ezer forint munkavédelmi bírságot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kijelölt számlaszámára.

Mérgező, rákkeltő anyag

A negyedik baleset miatt az SK On Hungary Kft.-nél vizsgálódott a munkavédelmi hatóság, mivel 14 dolgozó egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztették. A munkavédelmi hatóság szakügyintézői nem is tudtak belépni a területre, csak egy ablakon kukucskáltak be, mivel az NCM-por igen toxikus.

Milliós büntetés

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai speciális védőfelszerelésben készítettek videófelvételt és fényképeket. Amikor a hatóság ellenőrzött, éppen nem folyt munka a területen, és a balesetről sem volt semmilyen dokumentum. Az SK On Hungary Kft.-re 3,78 millió forintos bírságot szabott ki a munkavédelmi hatóság a 14 dolgozó veszélyeztetéséért.

Nem tájékoztattak

Az iváncsai akkugyár az idén nyár végén is kapott egy 14 millió forintos bírságot, többek között azért, mert elmulasztották bejelenteni, hogy veszélyes, illetve rákkeltő anyagokkal dolgoztak – idézte fel a 24.hu.

Indul a tömeggyártás

Az SK On tájékoztatása alapján a következő év első felében indítaná be a tömeggyártást. Igyekeznek minél több képzési időt biztosítani a gyártásban dolgozóknak a tömeggyártást megelőző gyártási munka jártasságának és biztonságának javítása érdekében.

Már zajlanak a gépbeállítások

Jelenleg gépbeállítások, valamint géptelepítések zajlanak, amiben 1500 fő vett részt novemberben, négy csapatban, két műszakban dolgozva. 30 százalékuk (450 fő) kölcsönzött, külföldi (többségükben ukrán) dolgozó volt. Az épülő iváncsai üzembe 2022 nyarán kezdték a toborzást, az első kölcsönzés 2023 júliusában kezdődött, amikor saját állományukban már 1100-an dolgoztak. Előzetes terveik szerint a tömeggyártás elkezdésekor 3000 főt foglalkoztatnak majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció