A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészre a kórházi után egy neki ítélt díj és egy bemutató is vár.

Merkely az orvosa

Lukács Sándort a városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján ápolják, Merkely Béla klinikaigazgató a kezelőorvosa. A színművészt azt mondta, négy napja nagyon fáradékonynak érezte magát, ezért bement a klinikára, és kiderült, műteni kell a szívét. Most erre vár, reméli, hogy minél előbb visszatérhet a színpadra. Az évadban több bemutató is várja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok munka várja

Lukács Sándor a Chaplin-féle A diktátorban lépne fel, amelyet Eszenyi Enikő rendezte a futó színpadi változatát, A Rózsavölgyi Szalonban november 11-én játszik Jordán Tamás, Molnár Piroska és Trokán Anna oldalán A két pápában, de vár rá egy bemutató, az Amadeus is a Pesti Színházban november 25-én.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Díjat is nyert

Makó polgármestere néhány napja jelentette be, hogy Lukács Sándor kapja a Páger Antal-színészdíjat. A díjat kuratóriumi döntés alapján az a színész kaphatja, aki a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség – írja a Népszava.

Bodrogit is itt ápolták

Tavaly májusban mentő vitte Bodrogi Gyulát a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára. A nemzet színésze fulladozott, nem kapott levegőt, élettársa, Angéla értesítette Merkely Béla professzort, a neves szívspecialistát, aki azonnal mentőt küldött a művészért.

Nehéz kezdet

Miskolcon született. Gimnáziumi éveiben sokat szavalt, és irodalmi színpadoknak, színjátszó köröknek volt a tagja, ennek ellenére nem vezetett sima út a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ugyanis csak negyedik próbálkozásra vették fel. A színművészeti előtti éveket a Tháliában és a Nemzeti Stúdiójában töltötte segédszínészként, majd 1968-ban felvételt nyert Simon Zsuzsa osztályába.

Nagy sikerek

Főiskolai gyakorlatát a Vígszínházban végezte el, majd 1972-ben, a diploma megszerzése után Várkonyi Zoltán szerződtette a Víghez. Első főszerepe a Kapás Dezső rendezte Don Juan volt, de késpbb szerepelt a hetvenes évek két nagy sikerdarabjában is, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról-ban és a Harmincéves vagyokban.

120 vígszínházi szerep

A hosszú évtizedek során – nagy államférfiakat vagy épp gaz csábítókat megformálva – hiteles alakítást nyújtott klasszikus és modern drámákban, vígjátékokban egyaránt. A Vígszínházban töltött 50 év alatt közel 120 szerepben láthatták őt a nézők.

Emlékezetes alakítások

Emlékezetes alakításai között ott van Horace a Nők iskolájában, XIV. Lajos az Őfelsége komédiásában, Roy az Angyalok Amerikában című darabban, Woland A Mester és Margaritában, a Protestánsok, a Vak Béla király, illetve a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok főszerepe.

Filmekben is láthattuk

Kiemelkedő színházi alakításai mellett csaknem száz filmben, tévéjátékban és sorozatban szerepelt, köztük olyanokban, mint például a Beszterce ostroma, a Madárkák, a 141 perc a befejezetlen mondatból, a Mephisto, a Kreutzer szonáta, A Hídember és az Aranyélet – írja a Vígszínház oldala.

Jellegzetes hang

Szinkronhangként is gyakran hallhatjuk gyönyörű orgánumát, többek között ő Alain Delon magyar hangja is. Aszínház mellett az írásnak is sok időt szentel. Hat verseskötete jelent meg: Szökés, Elrejtett hangszerek, A mulasztás ideje, Valaki szólított, Az elűzött álom és Kikötő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lukács Sándor – Forrás: MTI