Ahogy azt az elsők között megírtuk, március 9-én kigyulladt a visegrádi Hotel Silvasus szálloda. A tűz gyorsan terjedt, a hegy tetején álló szállodába a szél is belekapott, így az egyre nagyobb lángokkal egyre nehezebben birkóztak meg a tűzoltók. Most kiderült, hogy a tűzoltók vízhiánnyal küzdöttek az oltásnál, részint azért, mert az előírt mennyiségű oltóvíz hiányozhatott a medencéből.

130 tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén

A visegrádi Hotel Silvanus 4. emelete a tetőszerkezettel együtt március 9-én gyulladt ki. A tűz oltásában csaknem 130 hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt. Mintegy 3 órába tellett, míg az 1200 négyzetméteren pusztító lángokat sikerült megfékezni. A tűzoltóknak jelentős probléma volt az oltás során az oltóvíz hiánya, még csaknem 80 kilométerre lévő tűzoltólaktanyából is riasztottak vízszállítót a helyszínre – írja a Lánglovagok.hu. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Nyomáshiány

A tűzoltók először a létesítmény területén lévő tűzcsapot használták, de abban hamar nyomáshiány alakult ki. Ezután felhasználták az épületben lévő wellness medencében lévő vizet, és próbálkoztak az esővízgyűjtővel is, de lényegében a két kilométerre lévő étteremnél lévő tűzcsapoktól történt ingázás vízszállító gépjárművekkel. Nagy kérdés, hogy hol volt az előírt vízmennyiség?

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Teljesen kiégett a szálloda egy része

Forrás: Katasztrófavédelem

Korábban is volt tűz ebben a szállodában

A szállodában 2008-ban pusztított nagyobb tűz, akkor a földszinti elektromos elosztó helyiségben a kapcsolószekrény gyulladt ki, majd a lángok átterjedtek az oldalsó épületszárny első emeletén lévő mosodára. A szállodát újjáépítették a szükséges oltóvíz-intenzitás nem változott, az oltóvizet a meglévő tűzcsapról és oltóvíz céljára is felhasználható medencékből biztosították.

Üres volt a víztározó

Az akkor készült dokumentum kitér arra, hogy a tűzoltóságon egyeztetettek alapján az épület déli oldalán a víztároló medencékre két szívócsonkot építenek ki. A vízszerzési hely tűzoltógépjárművel megközelíthető. Csakhogy a kültéri medence a tűz keletkezésekor le volt engedve, ellensúlyozó intézkedés – mint például az előírt vízmennyiség helyszínen lévő vízszállító gépjárművekben való készenlétben tartása – nem történt. 

Wellness-medencéből szivattyúzták ki a vizet

A szálloda a következő tájékoztatást adta ezzel kapcsolatban: A tűzvizsgálat még zajlik, eredmény még nincs. Szállodánk külső, déli oldalán 1 kültéri medence van. Ez, a tűzivízmedencének minősített valóban le volt engedve. Ezzel kapcsolatban elmondani kívánjuk, hogy a szomszédos 2 beltérti medencében lévő víz folyamatosan rendelkezésre állt, így a kiesett vízmennyiség pótlása ezekből, valamint az esővízgyűjtőből megoldható volt. A katasztrófavédelem is az esővíztározót használta az oltás során, amit a szálloda a belső medencékből saját búvár szivattyúval és tömlőkkel folyamatosan pótolt. A szálloda vezetője, Pintér Róbert leszögezi, hogy rendben volt a tűzvédelmi szabályzatuk.

60 milliót kap a szálloda

Az állam is támogatja a március elején leégett visegrádi szálloda felújítását. A tűzeset idején 200 vendég volt az épületben, akik azonnal elhagyták az épületet. A tűz idején mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. „A Hotel Silvanushoz volt köthető például tavaly az összes visegrádi vendégéjszaka több mint egyötöde (22%), a teljes térség belföldi szállásforgalmának pedig a 4%-áért felelt. Mielőbbi helyreállítása ágazati érdek, amit az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal segít. Mindez lehetővé teszi, hogy a hotel még több vendéget, még magasabb minőségben szolgálhasson ki a jövőben, ami a térség forgalmának további bővülését eredményezi”– mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

2024 őszén nyithat újra

A szálloda a helyreállítási munkálatok miatti kényszerszünet idején vendégeket nem tud fogadni. „Ebben a bevétel nélküli időszakban is mindenképpen meg kívánjuk tartani a munkaerőt. Éppen ezért minden segítségért hálásak vagyunk. Az MTÜ-től érkező segítség lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak gyorsabban, de hatékonyabban állítsuk helyre és fejleszthessük a szállodát, és tovább lépjünk az üzemeltetés zöldítésében is. Így várhatóan már késő ősszel újra megnyit a hotel” – hangsúlyozta a szálloda tulajdonosa, Lantos Árpád. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Így égett a szálloda

Kiemelt kép: Ég a Hotel Silvanus – Forrás: Katasztrófavédelem