Vízhiányra kell felkészülniük az érdi és a környező települések lakóinak. Sorra durrannak szét a csövek, a vízhiány már Diósdot, Törökbálintot, Érdet, Tárnokot és Pusztazámort is érinti. A szolgáltató szerint szombatra és vasárnapra állhat helyre a víznyomás.

Egymás után durrannak szét a vezetékek

Sorozatcsőtörés volt az éjjel Érden. Elég nagy a gond. Nem elég, hogy tegnap a Mecset utcában eltört egy 200-as nagyvezeték, még a 10 évvel ezelőtt, a Svájci Alap támogatásából fektetett, Érdliget és Diósd vízellátásáért felelős 600-as cső is elrepedt a Homobánya utcában, a bélése is megadta magát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átmeneti megoldások

“Megrendeltük az új idomot hozzá, de több nap, míg ideér külföldről, addig átmeneti megoldás lesz. Na és, erre jött rá, hogy az éjjel 2 óra 20-kor eldurrant az Erzsébet és a Teréz sarkán egy másik nagyvezeték, majd 3 óra 38-kor a Tárnoki úton is egy, végül Diósdon a Pacsirta utcában is felrobbant egy nagy 400-as vezeték” – írja közösségi oldalán Csőzik László, Érd polgármestere.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Emiatt van baj

Néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés, amely vezeték a Budapest-Csepel irányból átvett ivóvizet továbbítja az Érd, Bakonyi-Mecseki utcák kereszteződésében lévő tároló medencékbe. Ezekből a medencékből szivattyúzzuk tovább Érd parkvárosi részeibe, Törökbálint nagy részére és Diósd egy részére a vizet.

Külföldről rendelték a csőkötőt

„Mivel a 600-as vezetéken olyan jellegű meghibásodás van, amelyet csak speciális anyagokkal, idomokkal lehet javítani, két speciális csőkötő idomot kellett külföldről megrendelnünk, ami előreláthatólag pénteken (december 22-én) érkezik hozzánk. Ezzel reményeink szerint meg tudjuk javítani a vezetéket” – írja közleményében az ÉTV.

Kevesebb víz érkezik

„Mindaddig egy másik töltővezetéken tudjuk, tudtuk tölteni a Bakonyi-Mecseki medencéket, amelynek viszont csak 400 mm a belső átmérője. Tehát ezen jóval kevesebb vizet tudunk feladni a medencékbe, ami ugyanakkor az elmúlt napokban még éppen elég volt ahhoz, hogy ne legyen sehol vízhiány”.

További csőtörések

Az ÉTV azt írja, hogy hétfőn és ma éjjel viszont további csőtörések keletkeztek más vezetékeken (Érd, Mecset u., Erzsébet u. Tárnoki u., Diósd Pacsirta u.), amely csőtörések negatívan befolyásolták a medencék tölthetőségét.

Itt van vízhiány

Így mára olyan mértékben csökkentek a medence szintek, hogy azt valószínűsítjük, holnap Érd, II. III. IV. nyomásövezetben, Törökbálinton és Diósd egy részén vízhiány lesz, ami előreláthatólag szombat-vasárnapig eltarthat (a tervezett pénteki csőjavítás után idő kell az újra töltésekhez). Sóskúton és Pusztazámoron csak rövidebb idejű vízhiány várható, Tárnokon pedig az érdi I. nyomászónához hasonlóan valószínűleg nem lesz vízhiány (kivéve esetleges csőtörést abban a zónában).

Mindenki készüljön!

Tehát fel kell készülni három településen is többnapos vízhiányra. Jelenleg három 5 m3-es tartályos autót tudtunk rendelni és rendelkezünk még három kis tartállyal. További lajtos kocsi lehetőségek felkutatásában kérünk az önkormányzatoktól is segítséget. Fel kell hívni a lakosságot, hogy palackos vízből is tartalékoljanak lehetőség szerint nagyobb mennyiséget. Vízhiány bekövetkezése esetén a tartályos autók kiállási helyét közöljük településenként, illetve egyeztetünk annak helyéről” – figyelmeztet a szolgáltató. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció