Szinte minden állattartó egyik legnagyobb rémálmai a bolhák. Nehéz megszabadulni tőlük, ezért érdemes inkább a védekezésre és megelőzésre hangsúlyt fektetni. Ha mégis megtörténik a baj, akkor sem kell megijedni, hiszen van megoldás.

Ezek az apró, szárnyatlan, barna élőlények sok bosszúságot okoznak az állatoknak és bizonyos esetekben az embereknek is. Hátsó lábaik méretének köszönhetően egyik gazdatestről a másikra ugranak, ha úgy tartja kedvük. Vérrel táplálkoznak, de az embereken általában pár csípés erejéig tartózkodnak, hiszen a csupasz bőr nem nyújt nekik menedéket. 

Az állatokon viszont annál jobban érzik magukat. Ezekkel a vérszívó, ugráló rovarokkal szemben szerencsére egész egyszerűen lehet védekezni. Már sokféle készítmény kapható például a JozsaPet webáruházban bolha ellen kutyának, melyek használatával elkerülhetők az általuk okozott problémák.

A felismerés

A bolhák általában állatok lakta területeken élnek, ahol menedéket és táplálékot egyaránt találnak. A zavaró vérszívókat úgy lehet azonosítani a kedvencek testén, hogy a szőr szétválasztásával csípéseket vagy bolhaürüléket keresünk a bőrön. Bolhafésűvel még biztosabb diagnózis állítható fel. A gazdaállat viselkedése is beszédes lehet, hiszen sokat vakaróznak a csípések miatt.

Számos gazdatesten megfordulnak, ezért többféle betegséget hordoznak. A leggyakoribb és legismertebb veszélye a bolháknak, hogy a galandférgek lárváit terjesztik. Az állat szervezetébe úgy jut be a féreg, hogy a foggal történő vakarózás közben a bolhát önkéntelenül lenyeli. Ezek az élősködők a házi kedvencek legalattomosabb parazitái.

A bolhacsípés hasonló tünetekkel jár az embereken is. Ugyan menedék hiányában nem szoktak sokat a szőrtelen bőrön tartózkodni, pár csípést ott sem fognak kihagyni. A csípések átmérője hegyes és kisebb, mint a szúnyogoké. Égő, viszkető érzéssel járnak, egymáshoz közel helyezkednek el. Vakarásukat nehéz megállni, ezért gyakori az ebből adódó fertőzések kialakulása.

A megoldás

A bolhák az állat teljes környezetében előfordulhatnak, beleértve a fekhelyet is. Amennyiben a kis vérszívók jelenléte bizonyítást nyert, úgy a teljes terület, ahol a szőrös házi kedvenc tartózkodik, bolhamentesítést igényel. Egy alapos nagytakarítás és bolhaspray használata elég szokott lenni a kolóniák eltüntetésére. Vannak persze esetek, amikor már csak a kártevőirtó tud segíteni a probléma megszüntetésében.

A legtöbb, amit a gazdi tehet, hogy amennyire lehet, tisztán tartja kedvencének környezetét. A biztos megoldást viszont a bolha elleni készítmények rendszeres használata jelenti spray, tabletta, nyakörv vagy szőrre csepegtetős, spot-on készítmény formájában.

Jobb védekezni, mint kezelni

A bolháktól nehéz megszabadulni, de nincs szükség ellenük hadjáratra, ha különböző készítményekkel megakadályozható a jelenlétük. A gazdi és az állat számára is meg kell találni a legkényelmesebb bolha elleni szert. A JozsaPet Webáruház oldalán érdemes tájékozódni a bolhák elleni védelemről is.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a jozsapet.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.