Egy győrszemerei férfi egyszerre kapott új szívet és új vesét: a különlegesnek számító műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján hajtották végre.

Jött a telefon

Györgyi Szabocs esetéről a Telex számolt be, a 39 éves férfi jelenleg mélyaltatásban van, a portálnak az édesanyja Györgyiné Varga Erzsébet nyilatkozott, aki elmondta: szombat délután érkezett a telefon, majd a megerősítést, hogy Szabolcs kapja a szerveket, ezt követően a férfi vasárnap hajnalban már a műtőasztalon feküdt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csoda

„Sziasztok, riadóm van, eljött a nap, szorítsatok értem” – ennyit posztolt a Facebookon a 39 éves férfi, aki előtte pár nappal elkeseredettségében tett ki az oldalára új képet, ezzel is mutatva, mennyire rosszul érzi magát, ám ezután megtörtént a csoda.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mindkét veséje leállt

Szombaton ugyanis, több évnyi várakozást követően hívást kapott, aznap este pedig már mentő vitte a városmajori szívklinikára. A Győrben élő férfinak elsősorban szívre volt szüksége, azonban annak idején minden azzal kezdődött, hogy hat évvel korábban mindkét veséje leállt.

Vasárnap műtötték

Szabolcsot vasárnap hajnaltól műtötték, a veseátültetéshez pedig egy külső teamre volt szükség, akik reggel nyolc órakor vették át a műtőasztalt, mondta a portálnak az édesanya, aki azt is elárulta, hogy ilyen kettős transzplantációt nagyon ritkán végeznek, a családnak azt mondták tavaly például nem is került sor ilyesmire.

Hat éve kezdődött minden

„Éjjel nem aludtam. Délelőtt hívtam a kórházat, és a nővér belesúgta a telefonba, hogy túl van rajta, és az elvárásoknak megfelelő állapotban van. Most még az a legfontosabb, hogy az új vese elinduljon, mert ha nem indul, akkor marad a dialízis. És nem kell mondani, hogy ez mit jelent, mert nagyon sok sorstársa van a fiamnak. Hat évvel ezelőtt öten indultak Győrszemeréről egy autóval dialízisre, már csak ketten élnek, ő volt köztük messze a legfiatalabb” – mondja az asszony.

A laborvizsgálat után

A most 39 éves férfi kálváriája egyébként hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor is álmosság, fáradékonyság gyötörte. Az orvosa elküldte laborba, az eredményt pedig mindenkit sokkolt. „Azóta nem élt normális életet, nem ihatott fél liter folyadéknál többet egy nap. Mert mondjuk ki nyugodtan: az lesz a legátütőbb élmény számára, hogy több év után végre egy csepp vizeletet tud produkálni.”

Két éve derült ki, hogy a szíve is rossz

A férfi két évvel ezelőtt már reménykedhetett, hogy új vesét kap, azonban akkor az aneszteziológus leállította a folyamatot, mert észrevette, Szabolcs szíve annyira beteg, hogy nem műthető. A férfi ekkor került a városmajori klinika gondozásába, ahol kiderült: a billentyűcsere már kevés lenne. Ekkor változott a fontossági sorrend: előbb új szívre van szüksége, így várólistára került.

Rengeteg dialízis

„Nem csoda, hogy a szívét a heti három dialízis ennyi időn át megviselte, az is csodával határos, hogy még él” – mondta a lapnak az édesanyja.

Már nagyon rosszul volt

“Az utolsó másfél-két évben már úgy vonszolta fel magát a lift nélküli házuk negyedik emeletére. Fulladt és a kis Suzukija nélkül már létezni sem tudott. Pénteken elmentünk vásárolni, és még szombat délután is ezt a menetet pihente ki, amikor jött a telefon a klinikáról. Pedig a vásárlás is úgy nézett ki, hogy ő bent várt a kocsiban, amíg én jártam a szatyrokkal. Nem mehetett már szinte sehová, társa sem volt, mert hol ismerkedett volna meg bárkivel?”

Újjászületett

Az édesanya azt is elmondta, nem beszéltek nekik arról, mekkora kockázata van a műtétnek, de enélkül is tudják, Szabolcs most másodszor született meg. “Engem nem akart felkavarni, de testvérétől elbúcsúzott az indulás előtt: mondd meg, hogy mindenkit szerettem.”

Már csak hónapjai lehettek

A férfi egész bizonyosan fel volt készülve a halálra, a műtét hiányában pedig már csak hónapjai lehetttek volna hátra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika – Forrás: Google Maps