Orrfacsaró trágyaszag keseríti meg a budai agglomerációban élők életét. A szarszag forrása valahol a Zsámbéki-medencében lehet. Rettenetes bűzre panaszkodnak Budaörsön, Pátyon, Nagykovácsiban és a főváros több budai kerületében.

A beszámolók szerint gyakorlatilag Buda és Buda környékét teljesen beterítette a szarszag. A szélirány alapján valahol a Zsámbéki-medencében trágyázhattak sokat és jó alaposan. A nyugat felől érkező szél be is terítette Budapest környékét a bűzzel. Úgy tudjuk, még a Szigeten a nagyszinpadnál is érezni a trágyaszagot.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Facebook oldalán azt írta, hogy állítólag Zsámbékon nedvestrágyáznak, és a nagy szél viszi szét.

Az Indexnek elmondta, már reggel óta érezni a városban a szagot, ő először azt hitte, Budaörsön kell keresni az okát, és közteresek kutatták, honnan terjed a bűz. “Már azon gondolkoztam, hogy helikopterrel keressük, de aztán a törökbálinti rendőrőrstől azt az információt kaptam, hogy Zsámbékról jön a szag” – mondta.

Zsámbékon nem érezni a bűzt, mondta el a portálnak Horváth László, a település polgármestere, aki épp a kertjében volt. Hozzátette, nincs Zsámbékon olyan cég, ami trágyázna, így biztosan nem onnan jön a szag. Ő arra gyanakszik, hogy a gyermelyi gyár lehet a forrás, ahol minden évben kiszórják a tyúktrágyát.

A szélirány alapján ha így lenne, Zsámbékon is érezni kellene a szarszagot, ha Budaörsön és Pátyon érzik. Nagyon valószínű, hogy inkább egy tisztességes zsámbéki polgár trágyázhatott valahol és nem kis területen. Persze valóban nem kizárt, hogy máshonnét jön a szag.

Nincs mérgező anyag a levegőben, csak kellemetlen szaga van a trágyázásnak” – mondta Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese. Előbb ugyan azt mondta, hogy a bűz forrása Zsámbékon van, később azonban korrigálta a hírt, hogy mégsem Zsámbékról jön a szag.

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról beszélt, hogy nem tudják behatárolni, pontosan honnan terjed a bűz,  de ezzel a katasztrófavédelemnek amúgy sincs feladata, így nem is keresik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is reagált Facebook oldalán a szarszagra. Azt írják, “nem kifejezetten időjárási, de mindenképp légköri jelenség Budapesten…a város több, egymástól távol eső pontjáról is azt jelentették, hogy konkrétan *szag van.”

Budapesten a csütörtöki koraesti órákban enyhe nyugati szél fújt, azaz valóban a Zsámbéki-medence felől érkezett a levegő, igaz nem kizárt az sem, hogy máshonnét jött a bűz.

Az egyik pátyi facebookos oldalon mindenesetre egy helyi, tősgyökeres arról ír, hogy “ganészag van, végre olyan a falu, amilyennek lennie kell” – írja örömmel egy férfi.

Gyüttmentek és tősgyökeresek csatája, állandó vita az agglomerációban

Kiemelt kép: illusztráció