Az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban, magyar családnál fennmarad a rezsicsökkentés hétfő után is, viszont a nagycsaládosok a gázárból további kedvezményeket kaphatnak. De csak akkor, ha a kormányhivatalban igénylik ezt a lehetőséget. A közös képviselőkre is nagy feladat vár, ha nem akarják bukni a rezsicsökkentett árat.

Az átlagfogyasztásig sokat spórolhatunk

A gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter évente, az áramnál 2523 kilowattóra évente, eddig marad a korábban megszokott rezsicsökkentett ár. A kormány számításai szerint a rezsicsökkentett határig az átlag fogyasztásúak 2 millió 175 ezer forintot tudnak megspórolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Többet fogyaszthatnak a családok

Kedvezményt kapnak viszont a legalább 3 gyereket nevelők, a nagycsaládos gázfogyasztási kedvezményt három- és az annál több gyermekes családok vehetik igénybe. A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felefelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Csak a gázra vonatkozik

Tehát a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, a piaci ár, 1020 forint tizedét. Így például egy háromgyermekes család a nagycsaládos kedvezménnyel további 550 ezer forintot, a négy gyermeket nevelők plusz 875 ezer forintot, az ötgyermekesek pedig további 1 millió 100 ezer forintot tudnak megtakarítani.

Nagyon kevesen használták ki ezt a lehetőséget

A nagycsaládosoknak eddig is jártak kedvezmények, azonban ezeket kevesen vették igénybe, hiszen korlátlan volt a rezsicsökkentés mindenki számára – írja az MTI. A 300 ezer magyar nagycsaládosból eddig 26 ezer család igényelte ezt a kedvezményt.

Kormányhivatalba kell menni

A nagycsaládosoknak járó kedvezményt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok.

Ezeket vidd magaddal:

Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket, és a kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla.

Figyelmeztessük a közös képviselőt

Nemcsak a családoknak van plusz teendőjük, hanem a társasházak közös képviselőinek is. A döntés szerint a „társasház, lakásszövetkezet mérési pontonként az egyetemes szolgáltató részére a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról.

Csak két hét van rá

A társasház közös képviselőjének illetve a lakásszövetkezet elnökének kell ezt a nyilatkozatot megtenni 2022. augusztus 15-ig. Ha ezt az időpontot tartani tudja a közös képviselő, akkor 2022. augusztus 1-től már a számlánál figyelembe veszik és a rezsicsökkentés mértékét is ennek alapján tudják megállapítani.

Ellenőrzik az adatokat

A lejelentett nyilatkozatban foglaltakat bármikor ellenőrizheti a szolgáltató és kérheti annak igazolását. Erre a legmegfelelőbb dokumentum, ha lekérik – ingyenesen – az Ingatlannyilvántartási hatóságtól a társasház törzslapját, amelyen feltüntetésre kerül, hogy milyen és mennyi albetétből áll a társasház.

Már lehet nyilatkozni

A nyilatkozatok megtételére az egyetemes szolgáltató által biztosított területen van lehetőség, amelynek kezdő időpontja 2022. július 27-e, illetve az ezt követő időponttól érdemes a honlapot megkeresni. Egyéb módon történő nyilatkozattétel érvénytelennek minősül.

Itt is számítanak a nagycsaládok

Ha a társasházban legalább három vagy több gyermekes család él, akkor ott a törvényben biztosított kedvezményeket is figyelembe lehet venni – írja a Társasházi Háztartás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció